Wykonanie
SkładnikiSpód:300 g
ciasteczek maślanych okrągłych z dziurką (shortbread rings)*3 łyżki
masła1 łyżeczka
cynamonu1 łyżeczka tartej
gałki muszkatołowejMasa:500 g
sera ricotta w kubeczkuskórka starta z 1 - 2
pomarańczykilka kropki ekstraktu
pomarańczowego (opcjonalnie)2 łyżki
mąki ziemniaczanej2/3 szklanki
cukru4
jajka1 i 1/3 szklanki (230 g) purée z pieczonej dyni**Do dekoracji:starta skórka z
pomarańczypokruszone
orzechy włoskiemini
beziki lub
bita śmietana (minimum 36% lub 30% ale usztywniona
żelatyną)Przygotowanie
Ciasteczka bardzo dokładnie rozkruszyć na proszek w rozdrabniaczu lub melakserze. Dodać roztopione
masło i zmiksować na gładką masę. Formę na tartę o średnicy 23-24 cm wyłożyć
ciasteczkami, jak najmocniej dociskając
ciasteczka do formy. Wstawić do lodówki.Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Do misy miksera włożyć
ser ricotta, dodać skórkę z
pomarańczy i ekstrakt jeśli go używamy, wsypać
mąkę ziemniaczaną i zmiksować na małych obrotach miksera. Następnie dodać
cukier i znów zmiksować. Dodawać po jednym
jajku za każdym razem miksując (krótko, tylko do połączenia się składników). Na koniec zmiksować z purée
dyniowym.Na spód z
ciasteczek wysypać
cynamon i gałkę i rozprowadzić palcami po powierzchni tarty, wyłożyć masę
serową, wyrównać powierzchnię i wstawić do piekarnika. Piec przez około 35 - 40 minut lub do czasu aż masa będzie już dobrze ścięta.Tartę posypać startą skórką z
pomarańczy, pokroić na porcje, udekorować
bezami lub
bitą śmietaną.Wskazówki* lub własny kruchy spód wcześniej podpiekany jak w tym przepisie .** Jak upiec
dynię: około 2 kg dyni umyć i pokroić na około 6 części, usunąć pestki. Położyć na blaszce skórką do dołu i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Piec przez około 1 godzinę, lub do czasu aż
dynia będzie miękka (wbity widelec łatwo będzie zagłębiał się w miąższu). Łyżką wydrążyć miąższ z upieczonej dyni i zmiksować ją blenderem na gładkie purée. Odmierzyć potrzebną ilość.
