Wykonanie
Kiedyś to babcia, dzień w dzień, rozpieszczała swoją małą wnuczkę. Raczyła ją sernikiem idealnym. Dzisiaj babcia nadal rozpieszcza, ale już nie taka mała wnuczka może się odwdzięczyć i raz na jakiś czas odwrócić rolę. Dzisiaj wnuczka może rozpieszczać babcię. Serniczkiem. W roli głównej
ricotta i maślane
ciasteczka. Do tego prawdziwa
wanilia, która nadaje serniczkowy delikatności. Babcia zachwycona, a wnuczka dumna!





Przepis (jedna porcja):40g
ciasteczek maślanych10g
masła1 (małe)
jajko150g
sera ricotta1 łyżeczka
mąki ziemniaczanejziarenka z 1/2
laski waniliiPiekarnik nastawić do 180 stopni (opcja grzania: góra i dół).
Ciasteczka maślane pokruszyć.
Masło rozpuścić, wymieszać dokładnie z pokruszonymi
ciasteczkami. Przełożyć na dno kokilki, wyrównać za pomocą łyżki, wstawić do lodówki na około 15 minut. W tym czasie w osobnej misce zmiksować
serek ricotta,
jajko,
mąkę ziemniaczaną i ziarenka
wanilii. Tak przygotowaną masę przełożyć na
ciasteczkowy spód. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 30 minut. Serniczek ostudzić w otwartym piekarniku. Podawać.