ßßß Cookit - przepis na SERNICZEK Z RICOTTY na ciasteczkowym spodzie

SERNICZEK Z RICOTTY na ciasteczkowym spodzie

nazwa

Wykonanie

Kiedyś to babcia, dzień w dzień, rozpieszczała swoją małą wnuczkę. Raczyła ją sernikiem idealnym. Dzisiaj babcia nadal rozpieszcza, ale już nie taka mała wnuczka może się odwdzięczyć i raz na jakiś czas odwrócić rolę. Dzisiaj wnuczka może rozpieszczać babcię. Serniczkiem. W roli głównej ricotta i maślane ciasteczka. Do tego prawdziwa wanilia, która nadaje serniczkowy delikatności. Babcia zachwycona, a wnuczka dumna!
Przepis (jedna porcja):
40g ciasteczek maślanych
10g masła
1 (małe) jajko
150g sera ricotta
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
ziarenka z 1/2 laski wanilii
Piekarnik nastawić do 180 stopni (opcja grzania: góra i dół). Ciasteczka maślane pokruszyć. Masło rozpuścić, wymieszać dokładnie z pokruszonymi ciasteczkami. Przełożyć na dno kokilki, wyrównać za pomocą łyżki, wstawić do lodówki na około 15 minut. W tym czasie w osobnej misce zmiksować serek ricotta, jajko, mąkę ziemniaczaną i ziarenka wanilii. Tak przygotowaną masę przełożyć na ciasteczkowy spód. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 30 minut. Serniczek ostudzić w otwartym piekarniku. Podawać.
Źródło:http://tastyy.blogspot.com/2013/11/serniczek-z-ricotty-na-ciasteczkowym.html