Wykonanie

Dziś proponuję pyszne i zdrowe śniadanie:Ekspresowe bułeczki z
otrębów owsianych (bez
mąki) - pyszne, wilgotne w środku i aromatyczne. Tak wigotne, że nie trzeba ich niczym dodatkowo smarować. Jesli
kogos odstraszają
otręby to podpowiem, że sa niewyczuwalne. Przygotowanie zajmuje dosłownie 2 minuty + czas pieczenia 15 minut. Można upiec poprzedniego dnia.O otrębach owsianych napisano wiele - ja tylko
powiem, że to wspaniałe źródło błonnika. Pomagają regulować poziom dobrego cholesterolu. Ilość
otrąb w moich 2 bułeczkach odpowiada dziennemu zapotrzebowaniu na nie.Koniecznie wypróbujcie te bułeczki, ja je uwielbiam.Do bułeczek proponuję roladki z
łosisia i
indyka z delikatnym
serkiem chrzanowym.Potrzebujesz: (śniadanie dla 2 osób)Bułeczki:1
jajko4 łyżki
otrąb owsianych2 czubate łyżki
naturalnego serka homogenizowanego1 szczyptę
solipół łyżeczki
proszku do pieczeniaulubioną
przyprawę: do bułeczek zawsze dodaję jakąś nutkę dla aromatu; Dziś użyłam łyżeczki
słodkiej papryki. Można też dodać
zioła, granulowany
czosnek lub nic nie dodawać.Roladki:50g plastrów
wędzoneo łososia1 duży plaster
szynki z indyka2 łyżki
twarożku1 płaska łyżka
śmietany 18%1 płaska łyżeczka
chrzanućwiartka
ogórka (krojonego wzdłuż)Dodatkowo:szklanka soku 100% Tymbark (u mnie mój ulubiony smak z
jabłkiem Champion)1
pomidorodrobina
szczypiorkuświeżo mielony
pieprz+ u mnie szachownica z
ogórka i marchwii.Przygotowanie:Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni
Jajko ubijamy tak, by podwoiło swoją objętość (około minuty). Dodajemy
serek i miksujemy do połączenia z
jajkiem. Dodajemy resztę składników i mieszamy.Na blaszce do pieczenia układamy 4 papierki do muffinków. Napełniamy je równo
ciastem. Pieczemy 15 minut. Gdy lekko przestygną papierek będzie bardzo łatwo zdjąć. (gdy mi się skończyły papierki pomogłam sobie na szybko zrobionymi miseczkami z folii aluminiowej - kawałek folii owinąć na dnie szklanki by odcisnęła swój kształt. I gotowe :)W czasie pieczenia bułeczek szykujemy roladki:W miseczce mieszam
ser,
śmietanę i
chrzan.Na desce do krojenia rozkładam plastry
łososia tak, by tworzyły prostokąt. Smaruję połową
serka i delikatnie zwijam.
Ostrym nożem kroję w plastry ok 1,5 cm szerokości.
Szynkę smaruję drugą częścią
serka, kładę
ogórek i zwijam. Kroję w plastry.Smacznego!