ßßß
Potrzebujesz: (na 4 hamburgery)Mięso:500 g mięsa mielonego (dziś użyłam wołowiny, którą powinno się dawać do hamburgerów, ale robię też z indyka i nam smakuje, a jest zdrowsze)2 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki2 cebuleSos:1 średni korniszon pokrojony w drobniutką kosteczkę1 łyżeczka drobniutko posiekanej cebulki (nie musisz naruszać nowej, weż odrobinę z cebuli, którą dasz do mięsa)1 łyżeczka octu winnego2 łyżki majonezu1 łyżka musztardypół łyżeczki granulowanego czosnkupół łyżeczki cukruDo przełożenia ulubione dodatki, u mnie:sałata, może być ozdobna, lodowaser żółtypomidorykiełki lucernyPrzygotowanie:Rozgrzej piekarnik do 180 stopniCebulę posiekaj w kostkę. Odłóż odrobinę do sosu a resztę dodaj do mięsa. Dopraw pieprzem i dokładnie wymieszaj.Mięso podziel na 4 równe części. Uformuj kulki i kolejno kładź je w naczyniu do pieczenia lub na blaszce.Kulki rozpłaszcz na równo, powinny mieć średnicę około 2 cm szerszą niż bułka, bo nam się skurczą podczas pieczenia.Koncentrat wymieszaj ze szklanką wody. Dodaj świeżo mielony pieprz i odrobinę suszonego oregano. Rozmieszaj i wylej po równo na każdy kawałek mięsa. Cały musi być pokryty sosem.
Wstaw do nagrzanego już piekarnika na 30 minut.W tym czasie przygotuj sos do hamburgerów mieszając wszystkie jego składniki.Naszykuj dodatki by były pod ręką, by nie robić tego jak mięso będzie stygło.10 minut przed końcem pieczenia przekrój bułki i ułóż środkiem do dna patelni. Włącz minimalny ogień i zostaw na 10 minut.Przełożenie:Spód bułkiłyżka sosusałatamięsoser żółtypomidorkiełkiwierzch bułki