Wykonanie
Często bywa, że uwielbiamy jakąś potrawę, jednak nie do końca powinniśmy po nią sięgać. Ja uważam, że należy zrezygnować z tych ewidentnie nieodpowiednich wersji, np hamburgerów i starać się je samemu przygotowywać coraz to zmniejszając ich szkodliwość, a nawet zmieniając w wartościowy posiłek! Każdy pomysł jest tu na wagę złota. Dziś rezygnuję ze smażenia
mięsa i mam wspaniałe burgery - sycące i o niebo zdrowsze, niż z fast fooda. Roboty przy nich niema jakoś bardzo dużo. Efekt jest powalający.Dziś użyłam
mięsa wołowego, ale takie same hamburgery robię również z mielonego filetu
indyka - to dopiero zdrowe niebo w gębie! Spróbujcie koniecznie, jeśli lubicie hamburgery, bo w tej wersji są tak na prawdę podobne normalnemu obiadowi z
mięsem i warzywami. Sos można zastąpić
ketchupem czy zrobić na bazie
jogurtu.
Potrzebujesz: (na 4 hamburgery)
Mięso:500 g
mięsa mielonego (dziś użyłam
wołowiny, którą powinno się dawać do hamburgerów, ale robię też z
indyka i nam smakuje, a jest zdrowsze)2 łyżki
koncentratu pomidorowego Pudliszki2
cebuleSos:1 średni
korniszon pokrojony w drobniutką kosteczkę1 łyżeczka drobniutko posiekanej
cebulki (nie musisz naruszać nowej, weż odrobinę z
cebuli, którą
dasz do
mięsa)1 łyżeczka
octu winnego2 łyżki
majonezu1 łyżka
musztardypół łyżeczki granulowanego
czosnkupół łyżeczki
cukruDo przełożenia ulubione dodatki, u mnie:
sałata, może być ozdobna, lodowa
ser żółtypomidorykiełki lucernyPrzygotowanie:Rozgrzej piekarnik do 180 stopni
Cebulę posiekaj w kostkę. Odłóż odrobinę do sosu a resztę dodaj do
mięsa. Dopraw
pieprzem i dokładnie wymieszaj.
Mięso podziel na 4 równe części. Uformuj kulki i kolejno kładź je w naczyniu do pieczenia lub na blaszce.Kulki rozpłaszcz na równo, powinny
mieć średnicę około 2 cm szerszą niż
bułka, bo nam się skurczą podczas pieczenia.Koncentrat wymieszaj ze szklanką
wody. Dodaj świeżo mielony
pieprz i odrobinę
suszonego oregano. Rozmieszaj i wylej po równo na każdy kawałek
mięsa. Cały musi być pokryty sosem.
Wstaw do nagrzanego już piekarnika na 30 minut.W tym czasie przygotuj sos do hamburgerów mieszając wszystkie jego składniki.Naszykuj dodatki by były pod ręką, by nie robić tego jak
mięso będzie stygło.10 minut przed końcem pieczenia przekrój
bułki i ułóż środkiem do dna patelni. Włącz minimalny ogień i zostaw na 10 minut.Przełożenie:Spód
bułkiłyżka sosu
sałatamięsoser żółtypomidorkiełkiwierzch
bułkiSmacznego!