Wykonanie
Pikantne, pieczone pierożki
rodem z Meksyku. Grzechu warte.Inspiracja z bloga http://taniecsmakow.blogspot.com

Potrzebujesz:farsz0,5 kg
fileta z indyka (+ 2 łyżeczki
musztardy, 2 łyżki
oliwy,
sól,
pieprz, rękaw do pieczenia)1 szklankę
sosu meksykańskiego (ja użyłam firmy Dawtona)2 płaskie łyżeczki
chili3 łyżki
sosu sojowego1
czerwona papryka2 małe
czerwone cebule120g startego
żółtego seraciasto0,5 kg
mąki pszennej200g zimnego
masła2
jajka1 łyżeczka
soli i
cukru5 łyżek zimnej
wodysos czosnkowy:1 małe opakowanie
jogurtu naturalnego2-3 ząbki
czosnku1-2 łyżki
majonezuZ podanych składników zagnieść ciasto i wstawić do lodówki przykryte folią.
Indyka posolić, popieprzyć, natrzeć
musztardą i
oliwą. Umieścić w rękawie i piec około godziny w 180 stopniach.
poprykę i
cebulę pokroić w sporą kostkę i poddusić do miękkości.W garnku podgrzać
sos meksykański wymieszany z
sojowym, dodać
chili i podduszone warzywa oraz porwane na strzępy
mięso i
żółty ser. Dobrze wymieszać.Ciasto cienko rozwałkować, wykrawać krążki o średnicy 9 cm, układać na nie łyżkę farszu i przykryć drugim krążkiem. Dokładnie zlepić brzegi. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować rozbełtanym
jajkiem.Piec 30 minut w 180 stopniach.Podawać z
sosem czosnkowym.

U mnie jako danie główne, ale smaczne także na zimno i doskonałe jako imprezowa przekąska.Pycha!