Wykonanie
W związku z faktem, że od 1 września wróciłam do pracy po urlopie macierzyńskim, to postanowiłam się z
Wami podzielić pomysłami na szybkie i smaczne dania do pracy. Dania te oczywiście możemy przygotować jako normalny obiad lub kolację w
domku :) W pracy będą nam umilały czas :)Ich zaletą jest to, że można je zjeść na ziemno lub możemy podgrzać w służbowej mikrofalówce :DSą praktyczne, bo można je wziąć do pudełeczka i mamy pewność, że niczego nie zabrudzimy.
Składniki:- 3/4 szklanki
kaszy jaglanej- 4 spore
ziemniaki (ja wykorzystałam niezjedzone z obiadu)- około 200 g
białego sera (u mnie półtłusty)-
koperek-
majeranek,
papryka słodka,
papryka ostra, szczypta
gałki muszkatołowej,
sól,
pieprz,
curry-
jajko- 2 łyżki
otrąb pszennych (lub innych; może być też
bułka tarta)
Kaszę gotujemy w wodzie w proporcjach 1 : 2. Gotujemy przez około 7 min na małym ogniu, następnie wyłączamy gaz, przykrywamy i
kasza spokojnie sobie dochodzi.
Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w lekko osolonej wodzie (lub wykorzystujemy niezjedzone z obiadu). Jeszcze gorące siekamy na gładką masę.Do ugotowanej
kaszy dodajemy
ziemniaki,
ser i wszystkie
przyprawy oraz posiekany
koperek. Wszystko razem ze sobą wyrabiamy na gładką masę. Dodajemy
jajko i
otręby. Jeśli ciasto jest zbyt luźne dodajemy jeszcze
otrąb, jeśli zbyt suche -
jajko.Formujemy małe kotleciki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 40 min w 190 stopniach - do zrumienienia.Podajemy z grillowanymi warzywami - u mnie
papryka i
cukinia (wcześniej pokrojone, oblane
oliwą i posypane obficie
ziołami).SMACZNEGO!!!