Wykonanie

Ciasto
marchewkowe zyskało w Polsce wielką popularność. Sama je lubię, ale uważam za dość..nudne. Ostatnio postanowiłam je trochę podrasować i pomysł okazał się strzałem w dziesiątkę. Odbiór „konsumentów” był nadzwyczaj pozytywny :) Goryczkowy smak
granata świetnie komponuje się ze słodkim kremem i
ciastem. A jego ziarenka miło chrupią podczas, gdy reszta przyjemnie rozpływa sie w ustach..con. 12 porcjiPrzygotowanie: 1-1,5hPieczenie: ok. 1hSkładniki470g
mąki700g obranej marchwii355ml
oleju roślinnego4
jajka200g
cukru50g
miodu1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia1,5 łyżeczki
sody oczyszczonejskórka starta z 1
pomarańczyskórka starta z 1
cytryny3 łyżki soku z
pomarańczy2 łyżki
soku z cytryny1 łyżeczka
cynamonuszczypta
soli1
granat (Szybki sposób na wydobycie ziarenek znajdziesz TUTAJ)
Waniliowy krem
serowy2
serki śmietankowe (2x200g)80g
masła (temp. pokojowa)40g
cukru pudru0,5
laski waniliiPrzygotowanieCiastoNależy pamietać, by wszystkie składniki miały temperaturę pokojową.Wysmaruj blachę (30 cm średnicy)
masłem i obsyp
mąką.
Marchew zetrzyj na drobnej tarce.
Mąkę wymieszaj z
proszkiem do pieczenia,
sodą oczyszczoną,
cynamonem i
solą.
Jajka ubijaj w robocie kuchennym trzepaczką przez kilkanaście sekund.Dodaj
cukier i ubijaj przez kilka minut, żeby
cukier sie rozpuścił (zdj. 1).Dodaj
olej i
miód oraz skórkę i sok z
cytrusów (zdj. 2).Dobrze wymieszaj, po czym przełóż do dużej miski lub garnka.Wsyp
mąkę do mokrych składników i delikatnie wymieszaj spatulą (zdj. 3).Dodaj
marchew i wymieszaj.Przełóż masę do formy (zdj. 4) i piecz w temp. 170 st. C przez ok. 1h (zdj. 5). Ciasto jest gotowe wtedy, gdy drewniany patyczek wbity do ciasta jest po wyjęciu czysty (ze względu na dużą zawartość marchwii może być mokry, ale nie powinien być oblepiony
ciastem).
Waniliowy krem
serowyPokrój miękkie
masło w kostkę i utrzyj w mikserze lub spatulą w misce do momentu, aż nabierze ono puchatej i kremowej konsystencji (zdj. 6).Połowę
laski wanilii przekrój wzdłuż i połóż na desce. Jedną ręką chwyć końcówkę laski, a drugą przyłóż do niej grzbiet małego noża. Przyciskając nóż do laski przesuwaj wzdłuż, żeby wyskrobać ziarenka
wanilii (zdj. 7-11).Dodaj
cukier puder oraz ziarenka
wanilii do
masła i dobrze wymieszaj (zdj. 12).Dodaj
serek śmietankowy i dokładnie połącz z
masłem (zdj. 13).Wykończenie ciastaPo ostudzeniu ciasta, wysmaruj jego powierzchnię kremem
serowym. Krem nie powinien być zimny, gdyż będzie się źle rozsmarowywał (zdj. 14-15).Ziarenka
granata odcedź, a następnie obłóż nimi krem. Warto je troche przycisnąć, żeby nie odpadały (zdj. 16).Smacznego!Odwiedź Dopraw Swój Świat na Facebook'u

















