Wykonanie

Dziś chciałabym Was zabrać na wycieczkę do Włoch, a konkretnie w kierunku wybrzeża Amalfi na wyspę Ischia, gdzie tradycyjnym niedzielnym daniem jest
królik - Coniglio all'ischitana serwowany z
makaronem bucatini (coś w rodzaju spagetti, ale z dziurką).To nieskomplikowane, ale jakże pyszne danie z pewnością przypadnie większosci z Was do gustu.
Pomidory, świeże
zioła i
wino nadają
mięsu wspaniałego, lekkiego smaku.Natomiast
makaron wymieszany z powstałym
sosem jest po prostu wyśmienity!4 porcjePrzygotowanie: ok. 20 minGotowanie: ok. 50 min. (smażenie + pieczenie)Składniki1
królik (z
wątróbką i nerkami)pół główki
czosnku500 g
pomidorów koktailowych2 gałązki
rozmarynu3 gałązki
tymiankupół pęczka
pietruszki (małego)świeża
bazylia1 łyżeczka suszonego peperoncino, czyli
chilli (wg uznania)300ml
białego winaoliwa z oliwek300ml osolonego
wywaru (warzywnego lub z
kurczaka) albo
wody – opcjonalnie - dla tych, co lubią sssoczyście
makaron bucatini lub spagetti (ja użyłam spagetti)PrzygotowaniePokrój
królika na części (zdj. 1 i 2).Umyj kawałki, wysusz ręcznikiem papierowym i
posól.Rozgrzej patelnię do wysokiej temperatury, nalej
oliwę i po kilkunastu sekundach (kiedy
oliwa się podgrzeje) połóż
czosnek na patelni (krojoną częścią w
oleju) (zdj. 3).Smaż
czosnek do momentu uzyskania złoto brązowego koloru, po czym odłóż go na później (zdj. 4).Na wciąż rozgrzanym
oleju smaż kawałki
królika (zdj. 5). Zacznij od strony prezentacyjnej i smaż w wysokiej temperaturze, aż
mięso nabierze atrakcyjnego brązowego koloru (zdj. 6), po czym przełóż na drugą stronę.Lepiej smażyć w kilku partiach, niż układać kawałaki ciasno na patelni, gdyż wtedy temperatura drastycznie spada i trudno uzyskać złoto brązowy kolor. Zależy nam też na tym, by
mięso smażyło się krótko.Jeżeli zauważysz w
oleju zwęglenie– wytrzyj patelnię ręcznikiem papierowym, rozgrzej ją ponownie i wlej świeżą
oliwę.Kiedy skończysz smażenie ostatniej partii, umieść wszystkie kawałki z powrotem w patelni (jeśli jest głęboka) lub w garnku (przelej do niego
olej ze smażenia – smaki!!!).Włóż też
zioła i
chilli, a następnie zalej
winem (zdj. 7).Wszystko podgrzewaj przez 5 minut, obracając
mięso delikatnie.Przełóż
królika oraz
zioła do brytfanny, dodając do nich wcześniej zachowaną połówkę
czosnku.Pozostały w patelni sos zredukuj na stosunkowo wysokim ogniu, by
alkohol z
wina wyparował (zdj. 8 i 9) i zalej nim kawałki
królika.Przekrój 2/3
pomidorów na pół i wrzuć je wraz z tymi w całości oraz
pietruszką do brytfanny z
mięsem (zdj. 10). Jeśli lubisz dużo sosu, dolej 300ml osolonego
wywaru (warzywnego lub z
kurczaka) albo
wody.Zamknij pokrywką i zapiekaj przez ok. 30 min w temp. 185 st.Ugotuj
makaron al dente.Po zakończeniu pieczenia (zdj. 11), wyjmij kawałki
królika oraz większość
pomidorów i ułóż na platerze. Polej częścią sosu i posyp
pietruszką (zdj. 14).Pozostały sos podgrzej w garnku i dodaj do niego
makaron (zdj. 12 i 13). Wymieszaj wszystko razem ze świeżą
bazylią i serwuj na talerzu przybrane gałązką
bazylii (zdj. 15).Wszystko podawaj z liścmi
sałaty.Odwiedź Dopraw Swój Świat na Facebook'u













