Wykonanie
Walnut ravioli in orange sauce
Składniki.1,5 szkl.
mąki pszennej2
żółtkawoda ciepła1 łyżka
olejusólNadzienie.10 dag
orzechów laskowych20 dag
twarogu2 łyżki
cukru1 łyżka
skórki pomarańczowej kandyzowanej1
żółtko1 łyżka
śmietanywaniliaSos.
2 łyżki
masła5
orzechów włoskich1 łyżka
cukru1/2 łyżeczki
cynamony1
pomarańczaWykonanie.
Mąkę przesiać, dodać
żółtka,
olej, szczyptę
soli i trochę
wody, zagnieść elastyczne ciasto. Przykryć i odstawić na godzinę.Nadzienie.
Orzechy laskowe uprażyć, usunąć skórkę. Ja zawijam w ściereczkę i ocieram w dłoniach, sama się usuwa. Część
orzechów zmielić, a resztę posiekać.
Twaróg utrzeć z
cukrem,
skórką pomarańczową,
wanilią i
orzechami zmielonymi. Dodać
orzechy posiekane i wymieszać.Ciasto cienko rozwałkować, wycinać kwiatki. Na jeden nałożyć farsz, przykryć drugim i dokładnie skleić brzegi.Sos.
Orzechy włoskie grubo połamać. Sparzoną
pomarańczę pokroić w plastry.
Masło stopić, dodać
cukier,
cynamon,
orzechy i plastry
pomarańczy, smażyć 3-4 minuty.Pierożki wrzucać do wrzącej ,osolonej
wody, ugotowane delikatnie wyjmować łyżką cedzakową.Gorące pierożki podawać z sosem
pomarańczowo orzechowym.