ßßß Cookit - przepis na Pierogi Z Serem I Czereśniami

Pierogi Z Serem I Czereśniami

nazwa

Wykonanie

Opis : Jeśli lubicie nasze polskie pierogi z serem i te oddzielne z owocami, np. z czereśniami, to z zestawienia tych dwóch rodzajów pierogów będziecie bardzo zadowoleni. Proporcja sera do czereśni to mniej więcej 50/50.
Ciasto na pierogi zrobiłam ze swojego ulubionego miękkiego ciasta, ale równie dobrze sprawdzi się tu ciasto bardziej twarde, czyli te z dodatkiem jajka.
Polecam takie pierogi zwłaszcza w porze letniej, ponieważ smakują nawet jako deser na zimno.
Pochodzenie : kuchnia polska; przepis własny
Ilość : 20 pierogów wykrawanych z pierogownicy o średnicy 9 cm i napełnianych 1. czubatą łyżeczką farszu
Składniki Na Ciasto :
250 g mąki pszennej (wrocławskiej lub poznańskiej, typ 500)
0,5 łyżeczki soli
1 łyżka oleju
200 ml wrzącej wody/mleka
Składniki Na Farsz :
250 g świeżych lub rozmrożonych i w miarę czereśni
275 g sera białego półtłustego lub tłustego (może być zmielony)
1 żółtko
1 cukier waniliowy/kilka kropel olejku waniliowego/esencja waniliowa do smaku
cukier do smaku
Składniki Dodatkowe :
roztopione masło i cukier lub gęsta śmietana i cukier
Przygotowanie Farszu :
Czereśnie osuszyć, aby nie ociekały z wody lub soku, wypestkować i pokroić w mniejsze części, np. ćwiartki (nie mniejsze).
Dodać ser.
Wymieszać.
Dodać żółtko.
Dodać odpowiednik smaku waniliowego.
Dodać cukier do smaku.
Wymieszać.
Przygotowanie Ciasta :
Przesiać mąkę do miski.
Dodać sól.
Wlać olej.
Stopniowo wlewać wodę, mieszając łyżką do momentu powstania dużych grudek.
Na sam koniec wyrobić ciasto ręką na gładką kulę, czyli ok. 3 min.
Przykryć bawełnianą ściereczką.
Przygotowanie Pierogów :
Ciasto rozwałkować na grubość 3 mm (jeśli nie wykorzystamy za jednym razem całego ciasta, resztę przykrywamy ściereczką do momentu jego wykorzystania).
Wykrawać krążki o śred. 9 cm i nakładać na środek 1. czubatą łyżeczkę farszu.
Stworzyć półokrąg i zlepiać boki pieroga.
Z pozostałego pomiędzy krążkami ciasta, utworzyć gładką kulę i rozwałkować je na grubość 3 mm oraz postępować z poprzednimi pierogami.
Gotowe pierogi układać na obsypanej mąką powierzchni i przykryć ściereczką bawełnianą.
Zagotować wodę z odrobiną soli.
Pierogi kłaść na gotującą się na dużym płomieniu wodę.
Po 3 sek. od momentu ich wrzucenia, zamieszać delikatnie pierogi lub potrząsnąć lekko garnkiem, co je poruszy i spowoduje, że się nie przykleją.
Pierogi doprowadzić do zagotowania na średnim płomieniu i gotować ok. 2 min. od momentu wypłynięcia na wierzch.
Wyciągnąć je delikatnie z wody za pomocą łyżki cedzakowej.
Położyć na talerz, aby lekko przestygły.
W między czasie roztopić, jeśli będziemy okrasza nim pierogi.
Podawać z masłem oraz cukrem lub z gęstą śmietaną oraz cukrem. Pierogi można w takiej postaci podawać nawet letnie lub zimne.
Źródło:http://dariaanna.blogspot.com/2012/07/pierogi-z-serem-i-czeresniami.html