Wykonanie
Opis : Jeśli lubicie nasze polskie pierogi z
serem i te oddzielne z
owocami, np. z
czereśniami, to z zestawienia tych dwóch rodzajów pierogów będziecie bardzo zadowoleni. Proporcja
sera do
czereśni to mniej więcej 50/50.Ciasto na pierogi zrobiłam ze swojego ulubionego miękkiego ciasta, ale równie dobrze sprawdzi się tu ciasto bardziej twarde, czyli te z dodatkiem
jajka.Polecam takie pierogi zwłaszcza w
porze letniej, ponieważ smakują nawet jako deser na zimno.Pochodzenie : kuchnia polska; przepis własnyIlość : 20 pierogów wykrawanych z pierogownicy o średnicy 9 cm i napełnianych 1. czubatą łyżeczką farszuSkładniki Na Ciasto :250 g
mąki pszennej (wrocławskiej lub poznańskiej, typ 500)0,5 łyżeczki
soli1 łyżka
oleju200 ml wrzącej wody/mlekaSkładniki Na Farsz :250 g świeżych lub rozmrożonych i w miarę
czereśni275 g
sera białego półtłustego lub tłustego (może być zmielony)1
żółtko1
cukier waniliowy/kilka kropel
olejku waniliowego/esencja waniliowa do smaku
cukier do smakuSkładniki Dodatkowe :roztopione
masło i
cukier lub gęsta
śmietana i
cukierPrzygotowanie Farszu :
Czereśnie osuszyć, aby nie ociekały z
wody lub soku, wypestkować i pokroić w mniejsze części, np. ćwiartki (nie mniejsze).Dodać
ser.Wymieszać.Dodać
żółtko.Dodać odpowiednik smaku
waniliowego.Dodać
cukier do smaku.Wymieszać.Przygotowanie Ciasta :Przesiać
mąkę do miski.Dodać
sól.Wlać
olej.Stopniowo wlewać
wodę, mieszając łyżką do momentu powstania dużych grudek.Na sam koniec wyrobić ciasto ręką na gładką kulę, czyli ok. 3 min.Przykryć bawełnianą ściereczką.Przygotowanie Pierogów :Ciasto rozwałkować na grubość 3 mm (jeśli nie wykorzystamy za jednym razem całego ciasta, resztę przykrywamy ściereczką do momentu jego wykorzystania).Wykrawać krążki o śred. 9 cm i nakładać na środek 1. czubatą łyżeczkę farszu.Stworzyć półokrąg i zlepiać boki pieroga.Z pozostałego pomiędzy krążkami ciasta, utworzyć gładką kulę i rozwałkować je na grubość 3 mm oraz postępować z poprzednimi pierogami.Gotowe pierogi układać na obsypanej
mąką powierzchni i przykryć ściereczką bawełnianą.Zagotować
wodę z odrobiną
soli.Pierogi kłaść na gotującą się na dużym płomieniu
wodę.Po 3 sek. od momentu ich wrzucenia, zamieszać delikatnie pierogi lub potrząsnąć lekko garnkiem, co je poruszy i spowoduje, że się nie przykleją.Pierogi doprowadzić do zagotowania na średnim płomieniu i gotować ok. 2 min. od momentu wypłynięcia na wierzch.Wyciągnąć je delikatnie z
wody za pomocą łyżki cedzakowej.Położyć na talerz, aby lekko przestygły.W
między czasie roztopić, jeśli będziemy okrasza nim pierogi.Podawać z
masłem oraz
cukrem lub z gęstą
śmietaną oraz
cukrem. Pierogi można w takiej postaci podawać nawet letnie lub zimne.