Wykonanie
Takie kluseczki to dla mnie wspomnienie babcinej kuchni, okazuje się że moja córeczka po mamusi też lubi takie specjały;)Postanowiłam je trochę odchudzić i wyszły bardzo delikatne i przez to niestety można ich zjeść całą górę:)Pamiętacie placuszki
serowe ? tu podobne składniki ale inna konsystencja.Z tego samego ciasta robię jeszcze inne kluseczki, ale to innym razem zapraszam:)Czego to człowiek nie wymyśli, jak lubi
twaróg...
CIASTO NA KLUSECZKI:500 g
serka twarogowego (jak do serników o neutralnym smaku, bez dodatków)1
białko jajka3/4 szklanki
mąki pszennej ( plus minus zależnie od
mąki)1 łyżka
skrobi ziemniaczanej2 łyżki
cukruszczypta
soli1 łyżka
cukru z
waniliąDODATKOWO:
woda,
olej,
sólmasło,
cukier,
cynamonSkładniki na ciasto razem łączymy,
mąki nie
mogę podać dokładnie ja użyłam T650, najlepiej dodać pół szklanki, przełożyć masę na podsypany blat i dodawać
mąki tyle aby dało się uformować kluseczki. Im mniej
mąki tym wyjdą delikatniejsze.Na koniec obtoczyłam dodatkowo w
skrobi ziemniaczanej (lekko podsypałam), wtedy się nie kleją do blatu.W tym czasie nastawiamy
wodę z
solą i odrobiną
oleju, wrzucamy kluseczki na wrzątek, wyjmujemy jak wypłyną. Odsączamy, polewamy roztopionym
masłem,
cukrem i
cynamonem.