ßßß
Takie kluseczki to dla mnie wspomnienie babcinej kuchni, okazuje się że moja córeczka po mamusi też lubi takie specjały;)Postanowiłam je trochę odchudzić i wyszły bardzo delikatne i przez to niestety można ich zjeść całą górę:)Pamiętacie placuszki serowe ? tu podobne składniki ale inna konsystencja.Z tego samego ciasta robię jeszcze inne kluseczki, ale to innym razem zapraszam:)Czego to człowiek nie wymyśli, jak lubi twaróg...
CIASTO NA KLUSECZKI:500 g serka twarogowego (jak do serników o neutralnym smaku, bez dodatków)1 białko jajka3/4 szklanki mąki pszennej ( plus minus zależnie od mąki)1 łyżka skrobi ziemniaczanej2 łyżki cukruszczypta soli1 łyżka cukru z waniliąDODATKOWO:woda, olej, sólmasło, cukier, cynamonSkładniki na ciasto razem łączymy, mąki nie mogę podać dokładnie ja użyłam T650, najlepiej dodać pół szklanki, przełożyć masę na podsypany blat i dodawać mąki tyle aby dało się uformować kluseczki. Im mniej mąki tym wyjdą delikatniejsze.Na koniec obtoczyłam dodatkowo w skrobi ziemniaczanej (lekko podsypałam), wtedy się nie kleją do blatu.W tym czasie nastawiamy wodę z solą i odrobiną oleju, wrzucamy kluseczki na wrzątek, wyjmujemy jak wypłyną. Odsączamy, polewamy roztopionym masłem, cukrem i cynamonem.