ßßß
Składniki na Ciasto:350 g mąki pszennejok 200 ml ciepłej wody1 łyżka olejuszczypta soliFarsz:500 g twarogu2 żółtka60 g cukru z waniliąew. cukier do smaku (dałam 40 g)Mąkę wymieszaj z solą, dodaj olej i ciepłą wodę, wyrób na gładkie elastyczne ciasto (najlepiej zagniatać przez ok 15 minut).
Wyrobione ciasto nakryj gorącym talerzem, nagrzanym na garnku z wodą albo w mikrofali. Pozostaw na 30 minut.
Przygotuj farsz. Twaróg pokrusz. Dodaj żółtka, cukier z wanilią i cukier, wymieszaj.
Ciasto cienko rozwałkuj na posypanej mąką powierzchni i wytnij kółka.
Na każdym ułóż łyżeczkę farszu i zalep tworząc "falbankę".
Pierogi wrzucaj do osolonego wrzątku. Po wypłynięciu na powierzchnię, gotuj jeszcze 3 minuty. Podawać najlepiej zaraz po ugotowaniu (u mnie ze śmietaną i cynamonem).
SMACZNEGO!


źródło: przepis własny