Wykonanie
Goose leg, stuffed with pate and dried plums


Składniki:1 udko z gęsi10 dag pasztet z
wątróbki8
śliwek suszonych
sólpieprzmajeranekoreganoWykonanie:Z gęsiego udka wyluzować i wyciąć kości. Uważać, żeby nie uszkodzić skóry.
Mięso doprawić
przyprawami. Pasztet wymieszać ze
śliwkami, rozłożyć na
mięsie, całość zwinąć w roladę. Skórę zszyć nitką kucharską.
Udziec włożyć do rękawa i piec 80 minut. Po wyjęciu z piekarnika, dać
mięsu odpocząć 10 minut, usunąć nici, pokroić i podać z dodatkiem
jabłek i
śliwek.Z udka były usunięte kości i ścięgna, ta wystająca kostka to tylko dla ozdoby.Gęsina ,
drób dla smakoszy.Przysłowie
mówi: „Na świętego Marcina najlepsza gęsina „.Wincenta Zawadzka , która w 1854 r wydała książkę „Kucharka Litewska” napisała : „W październiku, jak każdemu wiadomo, gęsi i
kaczki są ukarmione i smaczne, najwłaściwiej więc w tej
porze podawać je na stół rozmaitym przyrządzone sposobem” .Dawniej
gęś była przebojem listopadowego menu, dzisiaj niestety, rzadko trafia na nasze stoły.
Gęś i listopad idą w parze, bo teraz
mięso gęsi jest najsmaczniejsze ,soczyste i dostatecznie tłuste. Ów ptak domowy osiągnął odpowiedni wiek i wielkość do pożegnania się z naszym padołem.
Gęś młoda ma zawsze grube
woskowo-żółte łapy i takież kolanka. Stare sztuki niestety , mają nóżki cienkie i sine oraz cienką szyję. Dobrą
gęś poznaje się po grubości skrzydła i miękkości spodniej części dzioba. Dziób lekko zgięty powinien się łamać, a tłustość powinna być zupełnie biała i przezroczysta. Z gęsi można przyrządzić dużo wyśmienitych dań.Najbardziej polskie to, gąska z pieca nadziana
kaszą lub renetami, a nie gorsza to z
kwaszoną kapustą, a może z
makaronem (domowym ) ,
grzybami i
cebulą ,a nadzienie z
wątróbek z
pietruszką ,
suszonymi owocami to też nie byle co! Może też być duszona w jarzynach, grzybach w
winie czy
piwie. Z gęsiny robi się też niewyobrażalnie pyszny rosół, a
brukiew na gęsinie ,czy czernina to klasyka kaszubska. Ósmy cud świata to szmalec, czyli smalczyk z
cebulką ,jabłuszkiem,
czosnkiem ,
majerankiem. Okrasa kaszubska to ewenement kulinarny, pisałem już o tym. A słynne pasztety z gęsich
wątróbek i można wyliczać długo, długo…Całej gęsi nie kupiłem ,ale piersi i nogi. Powycinałem tłuszczyk i mam smaczny
smalec.Czy gęsina jest zdrowa ? Gęsina jest zdrowa, smaczna i ekologiczna. Zawiera dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych, podobnie jak
oliwa z oliwek. Spożywanie
smalcu jest wskazane w diecie przeciwmiażdżycowej, obniża LDL.
Smalec gęsi może być poddany obróbce nawet powyżej 200 stop.C Jest doskonały do confit, smażenia i okraszania ziemniaczków, nie wspominając o pajdzie
chleba.Gęsinę docenili nasi przodkowie ,my możemy sprawić ,aby wróciła na nasze stoły ku naszemu pożytkowi. A jak pomyślimy o cieplutkich ,mięciutkich poduszeczkach to jeszcze bardziej docenimy nasze gąski i zastanowimy się nim powiemy - ta głupia
gęś !