Wykonanie

A'la tureckie kofty z
wieprzowiny.
Mięso mielone już niejednokrotnie gościło na moim grillu lecz pierwszy raz w takim wydaniu. Jako że oryginalne kofty robione są z
jagnięciny lub
baraniny która u nas która nie tyle co jest
droga to mało dostępna ja użyłem popularnego a jakże smacznego
mięsa wieprzowego.Składniki (na ok 7-8 sztuk) :70 dag
mięsa mielonego wieprzowego7 suszonych
śliwek (najlepiej Kalifornijskich mają łagodniejszy aromat)ćwierć
papryki2 łyżeczki
majeranku0 , 5 łyżeczki kuminu rzymskiego
sól,
pieprzPrzygotowanie :
Mięso mielone przekładam do misy, dodaję
majeranek, kumin i mieszając doprawiam
solą i
pieprzem.
Śliwki suszone kroję w cienkie 1mm wzdłużne (ok 2,5cm) paseczki podobnie z
papryką. Dodaję do
mięsa i mieszam. Odstawiam na "kilka chwil". Całość przygotowanego
mięsa dzielę na 7-8 części a z każdej z części formuję w dłoniach wałek średnicy ok 3 cm który nabijam na namoczony patyczek do szaszłyków.Grilluję spokojnie ale na dobrze rozgrzanym grillu co chwilę troszeczkę obracając.W moich koftach niema za dużo przypraw a to za sprawą
śliwek suszonych które pięknie aromatyzują
mięso podczas grillowania :) Warto spróbować :)



