ßßß Cookit - przepis na Półgęsek

Półgęsek

nazwa

Składniki

Wykonanie

Składniki :
Podwójna pierś gęsi ze skórą / Nabyłam drogą kupna w LIDLU/
łyżka majesanku
pieprz
solanka około 8 % / tym razem tak na oko / sól niejodowana
sznurek
Mięso natarłam pieprzem i majerankiem , złożyłąm . Spiełam wykałaczkami żeby się nie rozłaziło i obwiązałam ściśle sznurkiem . W solance leżało 7 dni . Naszpikołałam delikatnie również w środku .
Osuszałam przez noc i 30 min w wędzarni . Wędziłam 2 dni . Początkowo w 40 C przez 6 godzin . Na noc zoztawiłam w wędzarni . Na drugi dzień podniosłam temp . do 50 C i kolejne 6 godzin . Ostatnie 30 min 90 C . Tłuszcz bardzo kapał od samego początku więc pod półgęsek podstawiłam małą miseczkę z wodą . Po wystudzeniu leżakuje w lodówce . Pachnie cudnie .
Źródło:http://lemoncurdsylvii.blogspot.com/2015/11/pogesek.html