Wykonanie

Składniki :Podwójna pierś gęsi ze skórą / Nabyłam
drogą kupna w LIDLU/łyżka majesanku
pieprzsolanka około 8 % / tym razem tak na oko /
sól niejodowanasznurek
Mięso natarłam
pieprzem i
majerankiem , złożyłąm . Spiełam wykałaczkami żeby się nie rozłaziło i obwiązałam ściśle sznurkiem . W solance leżało 7 dni . Naszpikołałam delikatnie również w środku .Osuszałam przez noc i 30 min w wędzarni . Wędziłam 2 dni . Początkowo w 40 C przez 6 godzin . Na noc zoztawiłam w wędzarni . Na drugi dzień podniosłam temp . do 50 C i kolejne 6 godzin . Ostatnie 30 min 90 C . Tłuszcz bardzo kapał od samego początku więc pod półgęsek podstawiłam małą miseczkę z
wodą . Po wystudzeniu leżakuje w lodówce . Pachnie cudnie .
