Wykonanie
Cześć =) Dziś zapraszam na pierś z gęsi, upieczoną w najprostszy sposób i minimalistycznie przyprawioną.
Gęś jest bardzo tłustym ptakiem, lecz tłuszcz znajduje się w skórze, a
mięso samo w sobie jest chude. Podczas pieczenia tłuszcz wspaniale nawilża
mięso i nadaje mu bogaty smak.
Mięso z gęsi jest zbliżone w smaku do
wołowiny, nie ma posmaku
dziczyzny i jest mniej słodkawe niż
kaczka.W celu upieczenia piersi gęsiej ze skórą, należy uprzednio wytopić z tej skóry tłuszcz.Zachęcam wszystkich do samodzielnego przygotowania piersi z gęsi w taki sposób, ponieważ naprawdę warto!
Potrzebne będą:-
sól-
pieprzSposób wykonania:1) Skórę z piersi gęsiej nacinamy w kratkę bardzo
ostrym nożem, aż do samego
mięsa.2) Przyprawiamy z obu stron
solą i
pieprzem, i odstawiamy w temperaturze pokojowej na 30-60 minut.3) Kładziemy pierś skórą do dołu na zimnej patelni i na średnio-wysokim ogniu wytapiamy tłuszcz przez kilka minut, aż skóra zacznie się kurczyć i rumienić.4) Gdy skóra będzie miała ładnie przyrumienioną kratkę, przewracamy na drugą stronę i smażymy kilka minut.5) Przekładamy pierś w naczyniu żaroodpornym do piekarnika i pieczemy ok. 1 godziny i 15 minut w 175*C. Temperatura wewnętrzna powinna wynosić 70-80*C.
Smacznego =)