Wykonanie
Potato
cake with cream cheese and plum jam
Powidła śliwkowe stanowią tu wspaniały zamiennik klasycznych kremów.Składniki.

1 kg
ziemniaków40 dag
twarogu4 dag
masła2
jajka15 dag
cukru pudru1 łyżeczka
sody1
laska wanilii1 łyżeczka startej
skórki cytrynowej10 dag
powideł śliwkowychWierzch.10 dag
czekolady białej1 łyżka
masła50 ml
śmietanki12
śliwek suszonych100 ml
śliwowicy3 plastry
pomarańczy kandyzowanejWykonanie.
Śliwki zalać
śliwowicą i odstawić, to dla dorosłych. Dla dzieci ,
śliwki trochę obgotujmy w
syropie cytrynowym.
Masło,
cukier i
żółtka utrzeć na pianę. Dodać roztarty
twaróg ,
skórkę cytrynową, ziarenka
wanilii,
sodę i starte surowe
ziemniaki. Dokładnie wymieszać. Ubić
białka na pianę i połączyć z masą ziemniaczaną. Ciasto przełożyć do tortownicy, 20 cm, natłuszczonej i piec w temperaturze 180 stopni trochę ponad 1 h. Po kilku godzinach przekroić i posmarować powidłami śliwkowymi, również wierzch.Do rondelka włożyć połamaną
czekoladę,
masło i wlać
śmietankę. Podgrzewać do rozpuszczenia składników. Polewę wylać na górę
tortu. Udekorować
suszonymi śliwkami namoczonymi w
śliwowicy i kandyzowanymi plastrami
pomarańczy.