Wykonanie
Na początku miał być sernik, a że nie posiadałam wystarczającej ilości
twarogu - zrobiłam tartę z sernikowym nadzieniem, które nie wymaga tak wielu składników jak przygotowanie typowego sernika. Więc do dzieła!

Składniki na ciasto:- 200 g
mąki- 100 g
masła- 1
jajko- 2 łyżki
cukru pudru- około 3 łyżki
wodySkładniki na nadzienie:- 0,5 kg
sera białego (ja użyłam dwóch opakowań po 250 g
twarogu chudego)- 2
jaja- około 4,5 łyżek
cukru- 1 opakowanie budyniu
waniliowego lub
śmietankowegoDodatkowo:- skórka z
pomarańczy-
czekolada roztopiona w kąpieli
wodnej1. Z podanych składników wyrabiamy ciasto, ugniatamy kulę i chowamy do lodówki na około 15 minut. Następnie wałkujemy, przenosimy do formy, oblepiamy boki i ponownie wkładamy do lodówki na 15 minut. Ciasto nakłuwamy widelcem i obciążamy.2.
Żółtka ucieramy z
cukrem (zwykły można zastąpić
cukrem pudrem lub
waniliowym) dodajemy ubitą pianę z
białek,
ser oraz opakowanie budyniu. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy.3. Ciasto pieczemy około 15 minut w 200 stopniach z obciążeniem. Po upływie tego czasu na spód wylewamy masę
serową i pieczemy całość około 50 minut w 180 stopniach, a nawet w 160 (w zależności od piekarnika)




Gotową tartę polałam roztopioną
gorzką czekoladą oraz posypałam skórką z
pomarańczy, którą wcześniej uprażyłam na patelni z łyżeczką
cukru i
sokiem wyciśniętym z
pomarańczy (około 2,3 łyżki soku)Zamiast
czekolady można posypać
cukrem pudrem.