ßßß
1,7 l mleka1 laska wanilii½ cytryny skórka i sok200 g cukru300 g ryżu5 dużych jaje1 pomarańcza skórka i sok1 pomarańcza skórka otartaMasło do posmarowania formy, cukier puder, skórka z pomarańczy do posypaniaPrzy pomocy noża lub obieraczki do warzyw obrać skórkę z pomarańczy i cytryny. Do dużego rondla wlać mleko, dodać skórki z cytryny i jednej pomarańczy cukier. Laskę wanilii rozkroić wzdłuż, zeskrobać nożem ziarenka i dorzucić do rondla. Mleko doprowadzić do wrzenia. Wsypać ryż, zamieszać i gotować na małym ogniu, aż ryż będzie al dente i wchłonie cały płyn (ok. 45 minut). Zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia. Usunąć laskę wanilii i skórki. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Oddzielić żółtka od białek. W misce utrzeć żółtka z sokiem z pomarańczy i cytryny. W drugiej misce ubić białka na sztywną pianę. Do masy ryżowej dodać żółtka , skórkę otartą z drugiej pomarańczy i wszystko razem wymieszać. Łyżką delikatnie wmieszać do masy pianę z białek. Przelać masę do przygotowanej tortownicy, wstawić do piekarnika i piec 1 godzinę. Posypać cukrem pudrem i skórką otartą z pomarańczy. Podawać na ciepło lub na zimno.