ßßß Cookit - przepis na Pomarańczowe ciasto ryżowe

Pomarańczowe ciasto ryżowe

nazwa

Wykonanie

Długo zastawiałam się nad przygotowaniem tego ciasta Wygląda apetycznie przepis brzmi zachęcająco.Mimo to nie byłam pewna czy mi posmakuje. Kojarzy mi się z puddingiem którego zwolenniczka nie jestem. Moje obawy rozwiewało tylko to ,że mam w domu miłośnika wszelkiej maści kaszek, kleików, budyni i innych lepkich ssących potraw na bazie mleka. powiem tak jeśli lubicie potrawy mleczne, nie gardziliście jako dzieci mlecznymi zupami, leguminami itp to to ciasto wam posmakuje. Jest Lepkie słodkie sycące, pachnie obłędnie.Mnie osobiście bardziej smakowało w fazie gotowania ryż€ na mleku ze skórką pomarańczowa Przepis pochodzi z programu Dwóch Łakomych Włochów nadawanym na Kuchni TV. Moje modyfikacje to: dałam nie tylko skórkę z pomarańczy i cytryn , ale tez sok.Nie dodawałam likieru który w oryginalnym przepisie występuje w ilości 50ml Ciasto przygotowałam z najzwyklejszego ryżu, a nie tak jak zalecają autorzy z arborio.
1,7 l mleka
1 laska wanilii
½ cytryny skórka i sok
200 g cukru
300 g ryżu
5 dużych jaje
1 pomarańcza skórka i sok
1 pomarańcza skórka otarta
Masło do posmarowania formy, cukier puder, skórka z pomarańczy do posypania
Przy pomocy noża lub obieraczki do warzyw obrać skórkę z pomarańczy i cytryny. Do dużego rondla wlać mleko, dodać skórki z cytryny i jednej pomarańczy cukier. Laskę wanilii rozkroić wzdłuż, zeskrobać nożem ziarenka i dorzucić do rondla. Mleko doprowadzić do wrzenia. Wsypać ryż, zamieszać i gotować na małym ogniu, aż ryż będzie al dente i wchłonie cały płyn (ok. 45 minut). Zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia. Usunąć laskę wanilii i skórki. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Oddzielić żółtka od białek. W misce utrzeć żółtka z sokiem z pomarańczy i cytryny. W drugiej misce ubić białka na sztywną pianę. Do masy ryżowej dodać żółtka , skórkę otartą z drugiej pomarańczy i wszystko razem wymieszać. Łyżką delikatnie wmieszać do masy pianę z białek. Przelać masę do przygotowanej tortownicy, wstawić do piekarnika i piec 1 godzinę. Posypać cukrem pudrem i skórką otartą z pomarańczy. Podawać na ciepło lub na zimno.
Źródło:http://slodkoipieprznie.blogspot.com/2014/02/pomaranczowe-ciasto-ryzowe.html