Wykonanie
Długo zastawiałam się nad przygotowaniem tego ciasta Wygląda apetycznie przepis brzmi zachęcająco.Mimo to nie byłam pewna czy mi posmakuje. Kojarzy mi się z
puddingiem którego zwolenniczka nie jestem. Moje obawy rozwiewało tylko to ,że mam w domu miłośnika wszelkiej
maści kaszek, kleików,
budyni i innych lepkich ssących potraw na bazie
mleka.
powiem tak jeśli lubicie potrawy
mleczne, nie gardziliście jako dzieci mlecznymi zupami, leguminami itp to to ciasto wam posmakuje. Jest Lepkie słodkie sycące, pachnie obłędnie.Mnie osobiście bardziej smakowało w fazie gotowania ryż€ na
mleku ze
skórką pomarańczowa Przepis pochodzi z programu Dwóch Łakomych Włochów nadawanym na Kuchni TV. Moje modyfikacje to: dałam nie tylko skórkę z
pomarańczy i
cytryn , ale tez sok.Nie dodawałam
likieru który w oryginalnym przepisie występuje w ilości 50ml Ciasto przygotowałam z najzwyklejszego
ryżu, a nie tak jak zalecają autorzy z arborio.

1,7 l
mleka1
laska wanilii½
cytryny skórka i sok200 g
cukru300 g
ryżu5 dużych
jaje1
pomarańcza skórka i sok1
pomarańcza skórka otarta
Masło do posmarowania formy,
cukier puder, skórka z
pomarańczy do posypaniaPrzy pomocy noża lub obieraczki do warzyw obrać skórkę z
pomarańczy i
cytryny. Do dużego rondla wlać
mleko, dodać
skórki z cytryny i jednej
pomarańczy cukier.
Laskę wanilii rozkroić wzdłuż, zeskrobać nożem ziarenka i dorzucić do rondla.
Mleko doprowadzić do wrzenia. Wsypać
ryż, zamieszać i gotować na małym ogniu, aż
ryż będzie al dente i wchłonie cały płyn (ok. 45 minut). Zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia. Usunąć
laskę wanilii i skórki. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować
masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Oddzielić
żółtka od
białek. W misce utrzeć
żółtka z
sokiem z
pomarańczy i
cytryny. W drugiej misce ubić
białka na sztywną pianę. Do masy ryżowej dodać
żółtka , skórkę otartą z drugiej
pomarańczy i wszystko razem wymieszać. Łyżką delikatnie wmieszać do masy pianę z
białek. Przelać masę do przygotowanej tortownicy, wstawić do piekarnika i piec 1 godzinę. Posypać
cukrem pudrem i skórką otartą z
pomarańczy. Podawać na ciepło lub na zimno.
