Wykonanie
Langosz ziemniaczany z
czosnkiem,
śmietaną i
serem.Langos sajtos tejfolos

Innym braterskim przysmakiem obok kutroszy jest, pochodzącym z Węgier, obecnym na Słowacji i w Czechach ,no i w Polsce jest LANGOS-langosz. Ta słynna potrawa węgierska, której z pewnością skosztował każdy podróżujący tam turysta ,jest niezwykle prosta ,a przy tym pozwala na olbrzymią różnorodność podawania. Langosz to placek
drożdżowy ,tradycyjnie pieczony w piecu
chlebowym ,a obecnie szybko na głębokim
oleju. Langosza kocham bo jest kaloryczny ,tłusty, podnosi poziom cholesterolu ,żołądek go nie lubi, prawdziwa bomba kaloryczna z dodatkami jak
śmietana i
ser. Ale jeżeli go szybko wysmażymy ,osączymy ,albo upieczemy w piekarniku to mogą go pokochać wszyscy, nawet ci z dobrym cholesterolem.Żarty, żartami i zabieramy się do dalszej pracy ,bo langosz upieczony ,usmażony wg mojego przepisu nie ocieka tłuszczem, jest chrupiący , pulchny i naprawdę smaczny.

Składniki.50dag
mąki350ml
mleka30g
drożdży3
ziemniaki w mundurkach
Ser żółtyŚmietana kwaśnaSzczypta
cukrusólCzosnekOlejWykonanie.Robimy zaczyn, kiedy rośnie gotujemy
ziemniaki lub wykorzystujemy pozostałe z poprzedniego dnia.
Ziemniaki mielimy lub dobrze rozdrabniamy na puree.Łączymy
mąkę,
ziemniaki, zaczyn, 1 łyżeczkę
oleju,
sól, resztę
mleka dodajemy stopniowo i zagniatamy nieklejące się ciasto. Odstawiamy na 1 h.Przygotowujemy miksturę do smarowania lanoszy. Przeciśnięte 3-4 ząbki
czosnku dodajemy do ¾ szklanki ciepłej przegotowanej
wody z
solą i
pieprzem. Mikstura powinna być pikantna.Wyrośnięte ciasto dzielimy na małe porcje i rozciągamy palcami na dosyć duże placki o grubości palca. Środek powinien być cieńszy niż boki.Smażymy w głębokim tłuszczu z obu stron na rumiano i osączamy na papierowym ręczniku.Usmażone przykrywamy ściereczką, aby nie wystygły.I teraz możemy poszaleć. Langosze pędzlujemy miksturą
wodno-
czosnkową, smarujemy
śmietaną ,posypujemy
startym serem, raczej
ostrym, składamy na pół i „Jo etuagyat!”Można jeść tylko z
czosnkiem, ale też „na bogato” tak jak pizzę.Langosze możemy podawać z widelcem i nożem .Langosz nadziany
kapustą.


Składniki.50dag
mąki350ml
mleka30g
drożdży3
ziemniaki w mundurkachSzczypta
cukrusólOlejNadzienie.80dag
kapusty-główka4-5 łyżek
oleju3 łyżeczki
cukruSól ,
pieprzOlej do smażenia.Wykonanie.
Kapustę poszatkować drobno .
Cukier lekko skarmelizować ,wlać
olej ,dodać
kapustę i dusić .Mieszać, aby wyparował sok z
kapusty. Doprawić do smaku.Robimy zaczyn, kiedy rośnie gotujemy
ziemniaki lub wykorzystujemy pozostałe z poprzedniego dnia.
Ziemniaki mielimy lub dobrze rozdrabniamy na puree.Łączymy
mąkę,
ziemniaki, zaczyn, 1 łyżeczkę
oleju,
sól, resztę
mleka dodajemy stopniowo i zagniatamy nieklejące się ciasto. Odstawiamy na 1 h.Wyrośnięte ciasto podzielić na porcje i niech rośnie jeszcze 10-15 minut.Rozwałkować na podłużne placki, na środku ułożyć 2 łyżki nadzienia i skleić w zgrabny płaski pieróg.Smażyć w
oleju na rumiano, albo upiec w piekarniku.Właściwie wszystkie langosze można piec w piekarniku, jest to najbliższe tradycji.Najlepsze langosze pieczone w piecu jadłem w pięknym węgierskim Szentendre. Langos można traktować jako spacerową atrakcję turystyczną, ale jest też smacznym ,szybkim posiłkiem dla wszystkich zgłodniałych.