ßßß
Składniki:ok. 10 sztuk30 g świeżych drożdży1 łyżeczka cukru½ łyżeczki soli400 ml mleka3 ziemniaki500 g mąki pszennej100 g ostrego żółtego serakilka łyżek kwaśnej śmietanyolej do smażenia (plus dwie łyżki do ciasta)Wykonanie:Mleko lekko podgrzewamy. W 100 ml mleka rozpuszczamy drożdże razem z cukrem i łyżką mąki. Odstawiamy na około 15 minut. Ziemniaki gotujemy i ugniatamy.Do miski wysypujemy resztę mąki, robimy wgłębienie w środku i wlewamy drożdże z pozostałymi składnikami. Dodajemy ziemniaki, 2 łyżki oleju, sól i wyrabiamy ciasto. Dolewamy po trochu letniego mleka i ponownie ugniatamy. W przypadku, gdyby ciasto kleiło się do rąk, możemy dosypać więcej mąki.Miskę obsypujemy mąką, wkładamy do niej ugniecione ciasto i pozostawiamy w cieple pod przykryciem na około godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.Na posypanym mąką blacie rozwałkowujemy lub ręcznie formujemy z ciasta cienkie placki.Na głębokiej patelni rozgrzewamy sporą ilość oleju. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Podajemy gorące z kwaśną śmietaną i posypane startym żółtym serem.Smacznego!
Jeżeli opis tego dania chwycił Cię za serce ;) a przepis wydał Ci się ciekawy lub inspirujący, będzie mi niezmiernie miło jeżeli wyrazisz swoją radość lajkiem albo innym tweetem ;) DZIĘKUJĘ! :)