Wykonanie
Od jakiegoś czasu mamy ogromną słabość do takiego
pieczywa. Nie zdarza się nam przejść obojętnie obok pachnących bułeczek, które przed chwilą trafiły na półki. Wabią nas obłędnym zapachem i parą, za sprawą której są takie mięciutkie... Któregoś dnia pomyślałam, że muszę spróbować zrobić je sama, gdyż cena jednej
bagietki z
serem nie jest zbyt niska, a za taką kwotę
mogę przecież upiec bułeczki na cały tydzień. Upiekłam... i wiecie co? Więcej ich nie kupimy. Domowe są nieporównywalnie lepsze, tańsze i dłużej zachowują świeżość. W dodatku banalnie proste w wykonaniu. Może nie są tak równe i piękne jak kupne, ale trening czyni mistrza ;). Przepis znalazłam na stronie Wypieki Beaty .

Składniki (na 5 krótkich
bagietek):- 3 szklanki przesianej
mąki pszennej,- 1 łyżeczka
soli,- 1 łyżka
oleju,- 1 szklanka letniego
mleka,- 1/2 łyżeczki
cukru,- 15 g świeżych
drożdży,- dodatkowo:
olej do posmarowania bułeczek,
ser żółty pokrojony na niezbyt grube plasterki.W misce umieszczamy rozkruszone
drożdże,
cukier i ciepłe (nie gorące!)
mleko. Mieszamy za pomocą trzepaczki do momentu rozpuszczenia
drożdży i
cukru w
mleku. Zostawiamy na ok. 10 minut. W tym czasie przygotowujemy resztę składników.Po upływie 10 minut do miski dodajemy
olej,
sól i
mąkę - powoli, stopniowo, cały czas mieszając trzepaczką. Gdy ciasto będzie gęste, wyjmujemy je z miski na stolnicę i zagniatamy, dodając pozostałą
mąkę. Zagniatamy tak długo, aż będzie miękkie i elastyczne, przyjemne w dotyku. Ciasto umieszczamy ponownie w misce, przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na ok. 1-1,5 godziny.Po tym czasie ciasto ponownie zagniatamy - krótko. Dzielimy na 5 równych części. Każdą z nich rozgniatamy lub rozwałkowujemy na mały prostokąt. Zwijamy w rulonik wzdłuż krótszego
boku. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia/matą silikonową, łączeniem do dołu. Ponownie przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Pod koniec leżakowania rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Bułeczki smarujemy lekko
olejem, na każdej układamy plasterek
żółtego sera. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika, pieczemy ok. 10 minut - do momentu, aż
ser będzie zapieczony. Studzimy na kratce. Smacznego! :)