ßßß
Składniki (na 5 krótkich bagietek):- 3 szklanki przesianej mąki pszennej,- 1 łyżeczka soli,- 1 łyżka oleju,- 1 szklanka letniego mleka,- 1/2 łyżeczki cukru,- 15 g świeżych drożdży,- dodatkowo: olej do posmarowania bułeczek, ser żółty pokrojony na niezbyt grube plasterki.W misce umieszczamy rozkruszone drożdże, cukier i ciepłe (nie gorące!) mleko. Mieszamy za pomocą trzepaczki do momentu rozpuszczenia drożdży i cukru w mleku. Zostawiamy na ok. 10 minut. W tym czasie przygotowujemy resztę składników.Po upływie 10 minut do miski dodajemy olej, sól i mąkę - powoli, stopniowo, cały czas mieszając trzepaczką. Gdy ciasto będzie gęste, wyjmujemy je z miski na stolnicę i zagniatamy, dodając pozostałą mąkę. Zagniatamy tak długo, aż będzie miękkie i elastyczne, przyjemne w dotyku. Ciasto umieszczamy ponownie w misce, przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na ok. 1-1,5 godziny.Po tym czasie ciasto ponownie zagniatamy - krótko. Dzielimy na 5 równych części. Każdą z nich rozgniatamy lub rozwałkowujemy na mały prostokąt. Zwijamy w rulonik wzdłuż krótszego boku. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia/matą silikonową, łączeniem do dołu. Ponownie przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Pod koniec leżakowania rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Bułeczki smarujemy lekko olejem, na każdej układamy plasterek żółtego sera. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika, pieczemy ok. 10 minut - do momentu, aż ser będzie zapieczony. Studzimy na kratce. Smacznego! :)