Wykonanie
O langoszu słyszałam już wiele lat temu, w końcu udało mi się go zrobić.. Cóż
mogę powiedzieć - jest bardzo, bardzo smaczny :) niestety jest też mało dietetyczny, a nawet wcale ;pJeśli nie musicie liczyć kalorii to polecam :) a jeśli liczycie.. to zapomnijcie o tym przez chwilę i też się skuście :)

SKŁADNIKI250 g
mąki pszennej100 g
ziemniaków2 łyżeczki
cukru15 g świeżych
drożdży200 ml
mleka1 łyżeczka
soli1 łyżka
oleju+
olej do smażeniaPRZEPIS
Ziemniaki rozgotowujemy i rozgniatamy jak na puree.50 ml ciepłego
mleka mieszamy z
cukrem i
drożdżami. Odstawiamy na 10 minut do ciepłego miejsca.Do miski przesiewamy
mąkę, dodajemy wcześniej przygotowane
drożdże,
ziemniaki,
sól i
olej. Wyrabiamy ciasto i powoli dodajemy pozostałe ciepłe
mleko (możliwe, że nie wykorzystamy całego
mleka - wszystko zależy od ciasta - nie może być rozrzedzone). Wyrabiamy ciasto ok. 5 minut.Miskę z
ciastem odstawiamy do ciepłego na ok 30 minut (do podwojenia objętości).Ciasto dzielimy na równe części. Następnie, w zależności od tego jakiej patelni użyjemy - ja użyłam średniej wielkości - rozwałkowujemy nasze porcje na placki, takiej wielkości jak patelnia.Na rozgrzaną patelnię wlewamy
olej i smażymy po kolei wszystkie placki, kilka chwil z każdej strony.Po usmażeniu odsączamy placki na ręczniku papierowym i posypujemy tartym
serem.Można również dodać
śmietanę lub
sos czosnkowy.. ale to zawsze dodatkowe kalorie ;p