ßßß Cookit - przepis na Chleb z ziemniakami

Chleb z ziemniakami

nazwa

Wykonanie

Najbardziej lubię pieczywo na zakwasie, ale od czasu do czasu mam wielką ochotę na pszenny chlebek. Jakiś czas temu zaintrygował mnie przepis na chleb z dodatkiem ziemniaków i od razu postanowiłam go upiec. Smaku ziemniaków nie czuć oczywiście w upieczonym chlebku, zawdzięcza on im jednak niezwykłą miękkość i wilgotność. Jest tak puszysty i lekki, że nasze dwa bochenki zniknęły w mgnieniu oka:) Przy tym samo wykonanie jest naprawdę bardzo proste. Polecam wszystkim, którzy chcieliby zacząć przygodę z wypiekiem własnego chleba. Smacznego:)
Przepis znalazłam tutaj na 2 blaszki o wymiarach 20x10 cm (lub trochę większe):
340 g ziemniaków,
475 ml mleka,
2 łyżeczki soli,
łyżeczka cukru,
2 łyżki oleju,
2 i 1/4 łyżeczki suchych drożdży,
680 g mąki pszennej
Obrać i ugotować ziemniaki, a następnie ugnieść na puree (powinno go być od 170 do 226 g). Podgrzać mleko, a kiedy będzie gorące ściągnąć z ognia i połączyć z solą, cukrem, olejem i ziemniakami. Ostudzić całość (płyn powinien być ciepły, ale nie bardzo gorący!) i dodać drożdże. Zamieszać i dodać 2 szklanki mąki. Całość miksować ok. 4 minut, aby rozbić wszystkie grudki ziemniaków. Dodać resztę mąki i zagniatać, najlepiej za pomocą mieszadeł do ciasta drożdżowego (ręką byłoby trudno, ponieważ ciasto jest bardzo lepkie i luźne) - ja zagniatałam ok. 10 minut. Ciasto odłożyć do natłuszczonej miski, zakryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości (ok. 2 godziny lub krócej). Wyrośnięte ciasto zagnieść kilka razy i podzielić na dwie części. Wyłożyć do natłuszczonych blaszek, wyrównać wierzch każdego chlebka, posmarować odrobiną oleju i odstawić do wyrośnięcia na 45 minut. Po tym czasie piec w 175 stopniach ok. 35 minut (do zarumienia skórki i ,,suchego patyczka"). Taki chlebek będzie idealny do przyrządzenia tostów:)
Źródło:http://lekcjewkuchni.blogspot.com/2016/04/chleb-z-ziemniakami.html