Wykonanie

Najbardziej lubię
pieczywo na zakwasie, ale od czasu do czasu mam wielką ochotę na pszenny chlebek. Jakiś czas temu zaintrygował mnie przepis na
chleb z dodatkiem
ziemniaków i od razu postanowiłam go upiec. Smaku
ziemniaków nie czuć oczywiście w upieczonym
chlebku, zawdzięcza on im jednak niezwykłą miękkość i wilgotność. Jest tak puszysty i lekki, że nasze dwa bochenki zniknęły w mgnieniu oka:) Przy tym samo wykonanie jest naprawdę bardzo proste. Polecam wszystkim, którzy chcieliby zacząć przygodę z wypiekiem własnego
chleba. Smacznego:)Przepis znalazłam tutaj na 2 blaszki o wymiarach 20x10 cm (lub trochę większe):340 g
ziemniaków,475 ml
mleka,2 łyżeczki
soli,łyżeczka
cukru,2 łyżki
oleju,2 i 1/4 łyżeczki suchych
drożdży,680 g
mąki pszennejObrać i ugotować
ziemniaki, a następnie ugnieść na puree (powinno go być od 170 do 226 g). Podgrzać
mleko, a kiedy będzie gorące ściągnąć z ognia i połączyć z
solą,
cukrem,
olejem i
ziemniakami. Ostudzić całość (płyn powinien być ciepły, ale nie bardzo gorący!) i dodać
drożdże. Zamieszać i dodać 2 szklanki
mąki. Całość miksować ok. 4 minut, aby rozbić wszystkie grudki
ziemniaków. Dodać resztę
mąki i zagniatać, najlepiej za pomocą mieszadeł do
ciasta drożdżowego (ręką byłoby trudno, ponieważ ciasto jest bardzo lepkie i luźne) - ja zagniatałam ok. 10 minut. Ciasto odłożyć do natłuszczonej miski, zakryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości (ok. 2 godziny lub krócej). Wyrośnięte ciasto zagnieść kilka
razy i podzielić na dwie części. Wyłożyć do natłuszczonych blaszek, wyrównać wierzch każdego
chlebka, posmarować odrobiną
oleju i odstawić do wyrośnięcia na 45 minut. Po tym czasie piec w 175 stopniach ok. 35 minut (do zarumienia skórki i ,,suchego patyczka"). Taki chlebek będzie idealny do przyrządzenia tostów:)