Wykonanie

Proponujemy urozmaicenie obiadu - kulki, zamiast pospolitych
ziemniaków.Składniki:-5
ziemniaków-ok. 1,5 szklanki
mąki pszennej-1
jajko-2 dkg
drożdży-1/2 łyżeczki
cukru-2 łyżki ciepłego
mleka-
sól-
olej do smażenia
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie.Odcedzamy, odparowujemy i zgniatamy gnieciuchem.Odstawiamy do przestudzenia.
Drożdże rozcieramy z
cukrem i
mlekiem.Dodajemy 2 łyżki
mąki, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.


Do ciepłych
ziemniaków dodajemy
jajko, rozczyn,stopniowo pozostałą
mąkę i zagniatamy ciasto.


Z kawałków ciasta formujemy kuleczki wielkości
orzecha włoskiego i układamy je na posypanej
mąką tacy.Pozostawiamy na ok. 15 minut.

W garnku rozgrzewamy
olej, wkładamy kuleczki i smażymy na średnim ogniu do zrumienienia.

Zbieramy i układamy na ręczniku papierowym do odsączenia.


Smacznego!