Wykonanie
Langosze pochodzą z kuchni węgierskiej. Są to
drożdżowe placki z dodatkiem
ziemniaków, smażone na głębokim
oleju co niestety sprawia, że nie będą zbyt często gościć na moim
stole. Nie mniej jednak , musiałam ich sprobować bo tak wiele dobrego o nich słyszałam, że głęboki tłuszcz długo mnie nie powstrzymywał. Placki usmażyłam, ale nie na aż tak bardzo głębokim
oleju, bo na pewno nie było to 6-8 cm jak zalecają niektóre przepisy. Jak widać wyszły i bardzo smakowały. Langosze podaje się z
masłem czosnkowym co jeszcze bardziej podniesie ich kaloryczność, jednak wtedy smakują naprawdę wspaniale. Moje langoszki na zdjęciu nie mają
masła bo zrobiłam go odrobinę, tylko tyle żeby poznać ten smak na placku i do zdjęcia nie wystarczyło. Jeśli nie musicie martwić się o wysoki cholesterol zachęcam Was do wypróbowania tych placków z
masłem jeśli jednak skutecznie Was odstrasza to zachęcam, żeby z niego zrezygnować natomiast nie rezygnować z samych placków. Nie wiem co by na to powiedział prawdziwy Węgier ale langosze smakują również w towarzystwie
zielonej sałaty z
pomidorkami koktajlowymi i
czerwoną cebulą, polaną dressingiem
cytrynowym.

ŹrodłoSkładniki:2 ugotowane
ziemniaki30g
drożdży1 łyżeczka
cukru400ml ciepłego
mleka400g
mąki3 łyżeczki
olejusólolej do głębokiego smażenia
masłoczosneknatkatarty
żółty serDrożdże rozpuścić w ok. 100ml ciepłego
mleka i odstawić w ciepłe miejsce na około 10 minut.
Ziemniaki zmielić. Wysypać
mąkę do naczynia, w jej środku zrobić zagłębienie, do którego wlać
drożdże z
mlekiem. Dodać
ziemniaki i
olej i wyrobić ciasto, dolewając po trochu
mleka. Odrobinę posolić, jeszcze raz wyrobić, po czym posypać
mąką i owinąć w ściereczkę. Zostawić w ciepłym miejscu na ok. 1 godzinę, aż ciasto wyrośnie. W
między czasie zrobić
masło: połączyć 1/2 kostki
masła, przeciśnięty przez praske
czosnek i
natkę pietruszki. Na patelnię rozgrzać
olej. Z wyrośniętego ciasta odrywać po kawałku i formować ręcznie cienkie placki. Smażyć je z jednej i z drugiej strony na gorącym
oleju, aż nabiorą złotego koloru. Podawać gorące, polane
sosem czosnkowym lub posmarowane
masełkiem czosnkowym, posypane tartym
żółtym serem.Smacznego:)