Wykonanie


Składniki.4 szt. sielawa wędzona1/2 szkl.
soczewicy czerwonej1/2 szkl.
soczewicy zielonej1/2
papryki czerwonej1/2
papryki zielonej1
ogórek małosolny1 łyżka
koperku1 łyżeczka
papryki słodkiejWykonanie.Pomyślmy życzenie, to naprawdę złote
rybki. Piękne ,prawda.Brzuszki sielawy rozchylić i usunąć ości. Chwytamy za kręgosłup i łatwo wyciągamy.Obie
soczewice ugotować osobno i ostudzić.Obie
papryki pokroić w drobną kostkę i dodać ,zieloną do
soczewicy zielonej ,a czerwoną do czerwonej.Do zielonej dodać pokrojony
ogórek, i posiekany
koperek, a czerwoną posypać zmieloną
słodką papryką. Wymieszać.Na półmisku układamy
soczewicę czerwoną i obok zieloną i na każdej stawiamy złotą
rybkę.Złota
rybka - wędzona sielawa w
sałatce z
agrestem.

Składniki.

4 szt. sielawa wędzona0,25 szt
sałata lodowa1 garść
agrest5 szt.
śliwki węgierki5 szt.
pomidorki koktajlowe0,25 szt.
cebula czerwonakiełki rzodkiewkisos winegretWykonanie.Przygotować sielawę. Obrać ze skórki i usunąć ości.
Sałatę pokroić nożem do warzyw i rozłożyć na talerzu. Dodać
śliwki bez pestek,
pomidorki koktajlowe i
agrest. Na całości rozłożyć pokrojoną w piórka
czerwoną cebulę i fileciki z sielawy. Posypać
kiełkami rzodkiewki i polać
sosem winegret.
Sos winegret - ząbek
czosnku,
bazylia, sok z 0,5
cytryny,
oliwa z oliwek,
sól.