Wykonanie
Fresh fruit in
syrup with red
wine.

Składniki.

1/2 l
czerwonego wina typu Beaujolais80ml
wody200g
cukru3
goździki1 laska
cynamonu3 plasterki
imbiru świeżego1 plaster
pomarańczy kandyzowanej1 plaster
cytrynylistki
miętyświeże
owoce :
banan,
kiwi.
pomarańcza ,
winogrona,
truskawkiWykonanie.
Syrop.Zagotować
wino z
wodą,
goździkami ,
cynamonem i
imbirem.Dodać
cukier i gotować około20min.Schłodzić.Przygotować
owoce. Z
pomarańczy wyciąć fileciki,
banany pokroić w plasterki,
kiwi w półplasterki
truskawki na połowy ,
winogrona również i wyjąć pestki.
Owoce ułożyć na półmisku i zalać
syropem z
wina. Marynować przez dzień lub noc w lodówce. Wyjąc
goździki i
cynamon.Ozdobić listkami
mięty.Podawać same, a doskonale smakują z
sorbetem pomarańczowym lub
lodami waniliowymi.Jeżeli ,ktoś nie może się doczekać ,może skrócić czas marynowania.