ßßß
 
            
         5 dużych pomarańczy1 cytryna1/2 laski wanilii1 szkl przegotowanej zimnej wody1l spirytusu7 goździkówkawałek cynamonu75 dag cukru + 1 1/2 szkl wody na syropZ pomarańczy i cytryny zetrzeć skórkę. Owoce podzielić na cząstki. Tak rozdrobnione wrzucić do słoja , dodać skórki i przyprawy. Całość zalać spirytusem i wodą. Odstawić na 3 tygodnie szczelnie zamknięte. Po tym czasie odcedzić płyn i dodać do niego syrop. Przy czym to do gorącego syropu wlewamy nalewkę! Odstawić na kilka miesięcy.
5 dużych pomarańczy1 cytryna1/2 laski wanilii1 szkl przegotowanej zimnej wody1l spirytusu7 goździkówkawałek cynamonu75 dag cukru + 1 1/2 szkl wody na syropZ pomarańczy i cytryny zetrzeć skórkę. Owoce podzielić na cząstki. Tak rozdrobnione wrzucić do słoja , dodać skórki i przyprawy. Całość zalać spirytusem i wodą. Odstawić na 3 tygodnie szczelnie zamknięte. Po tym czasie odcedzić płyn i dodać do niego syrop. Przy czym to do gorącego syropu wlewamy nalewkę! Odstawić na kilka miesięcy.