ßßß Cookit - przepis na Krupnik kurpiowski

Krupnik kurpiowski

nazwa

Wykonanie

W ramach akcji Gotujemy po polsku zorganizowanej pod patronatem serwisu Z pierwszego tłoczenia proponuję Krupnik kurpiowski. Mocny słodki napój alkoholowy z pewnością nie jest dla każdego ale może znajdzie się ktoś kto zechce wypróbować ten przepis. Ja, mam ciągle w barku butelkę krupniku, odkąd zrobiłam go pierwszy raz. Przepis pochodzi z książki Hanny Szymanderskiej "Polskie tradycje świątczne". Polecam:)
Składniki:
2 szklanki spirytusu,
1 szklanka miodu,
1 szklanka wody,
pół szklanki cukru,
pół laski wanilii,
pół gałki muszkatołowj,
3-4 goździki,
kawałk kory cynamonu,
po łyżeczce otartej skórki z pomarańczy i cytryny.
W rondelku zagotować wodę z przyprawami, szczelnie przykryć i gotować ok. 10-15 minut. Do dużego rondla wsypać cukier, zrobić karmel, dodać miód i dokładnie wymieszać. Wlać wywar z korzeni, wymieszać i zagotować. Zdjąć z ognia. Do gorącego wywaru stopniowo, stale mieszając, wlewać spirytus. Przykryć szczelnie, zostawić na noc do ostygnięcia. Następnego dnia przefiltrować, wlać do gąsiorka i zostawić na 10 dni. Gdy się ustoi, delikatnie przelać do butelek, i zostawić na 2-3 miesiące.
Na zdrowie:)
Źródło:http://eksplozjasmaku.blox.pl/2010/11/Krupnik-kurpiowski.html