Wykonanie
            W ramach akcji Gotujemy po polsku zorganizowanej pod patronatem serwisu Z pierwszego tłoczenia proponuję Krupnik kurpiowski. Mocny słodki 
napój alkoholowy z pewnością nie jest dla każdego ale może znajdzie się ktoś kto zechce wypróbować ten przepis. Ja, mam ciągle w barku butelkę krupniku, odkąd zrobiłam go pierwszy raz. Przepis pochodzi z książki 
Hanny Szymanderskiej "Polskie tradycje świątczne". Polecam:)

Składniki:2 szklanki 
spirytusu,1 szklanka 
miodu,1 szklanka 
wody,pół szklanki 
cukru,pół 
laski wanilii,pół 
gałki muszkatołowj,3-4 
goździki,kawałk kory 
cynamonu,po łyżeczce otartej skórki z 
pomarańczy i 
cytryny.W rondelku zagotować 
wodę z 
przyprawami, szczelnie przykryć i gotować ok. 10-15 minut. Do dużego rondla wsypać 
cukier, zrobić karmel, dodać 
miód i dokładnie wymieszać. Wlać 
wywar z korzeni, wymieszać i zagotować. Zdjąć z ognia. Do gorącego 
wywaru stopniowo, stale mieszając, wlewać 
spirytus. Przykryć szczelnie, zostawić na noc do ostygnięcia. Następnego dnia przefiltrować, wlać do gąsiorka i zostawić na 10 dni. Gdy się ustoi, delikatnie przelać do butelek, i zostawić na 2-3 miesiące.Na zdrowie:)