Wykonanie
W ramach akcji Gotujemy po polsku zorganizowanej pod patronatem serwisu Z pierwszego tłoczenia proponuję Krupnik kurpiowski. Mocny słodki
napój alkoholowy z pewnością nie jest dla każdego ale może znajdzie się ktoś kto zechce wypróbować ten przepis. Ja, mam ciągle w barku butelkę krupniku, odkąd zrobiłam go pierwszy raz. Przepis pochodzi z książki
Hanny Szymanderskiej "Polskie tradycje świątczne". Polecam:)
Składniki:2 szklanki
spirytusu,1 szklanka
miodu,1 szklanka
wody,pół szklanki
cukru,pół
laski wanilii,pół
gałki muszkatołowj,3-4
goździki,kawałk kory
cynamonu,po łyżeczce otartej skórki z
pomarańczy i
cytryny.W rondelku zagotować
wodę z
przyprawami, szczelnie przykryć i gotować ok. 10-15 minut. Do dużego rondla wsypać
cukier, zrobić karmel, dodać
miód i dokładnie wymieszać. Wlać
wywar z korzeni, wymieszać i zagotować. Zdjąć z ognia. Do gorącego
wywaru stopniowo, stale mieszając, wlewać
spirytus. Przykryć szczelnie, zostawić na noc do ostygnięcia. Następnego dnia przefiltrować, wlać do gąsiorka i zostawić na 10 dni. Gdy się ustoi, delikatnie przelać do butelek, i zostawić na 2-3 miesiące.Na zdrowie:)