Wykonanie
Konfitura z
pomarańczy to coś, co chodziło za mną od dawna. Przepis powstał z głowy, na szybko. Nie wymaga godzinnego lub dłuższego gotowania, przez dodanie substancji żelującej. Jednak, gdy mamy czas, nie musimy jej dodawać, możemy trochę się pomęczyć i postać nad garnkiem ponad godzinę, aż
konfitura zacznie gęstnieć.P.S. Czasem można naprawdę tanio kupić
pomarańcze, poniżej 2 zł/kg. Jednak nie wszystkie
pomarańcze sobie równe. Najlepiej, gdy mają cienką skórę i są słodkie.
Składniki:1 kg
pomarańczy deserowych, obranych ze skóry40 dag
cukruszczypta
imbiru5-6
goździkówopcjonalnie troszkę
wodyżel-fix lub innysok z połówki
cytrynyPomarańcze podzielić na kawałeczki, zasypać
cukrem. Wstawić do gotowania, można podlać odrobiną
wody. Dodać
goździki i
imbir. Gotować 20 minut. Zdjąć z palnika i zmiksować blenderem. Dodać żel-fix, dokładnie wymieszać i gotować jeszcze 5 minut. Zdjąć z palnika i dodać sok z połówki
cytryny, wymieszać. Wkładać do wyparzonych wcześniej słoiczków, odwracać do góry dnem na 2-3 minutki.