Wykonanie
Nawet zimą można się rozkoszować smakiem własnoręcznie przyrządzonych
przetworów, wystarczy tylko wybrać się do sklepu po torbę
pomarańczy i
cytryn. A jak uda nam się kupić takie "ekologiczne" i mało pryskane to już będzie super…Składniki na 6 słoiczków 330 ml:1,5 kg czerwonych
pomarańczy3 duże
cytryny1 kg
cukru2 szklanki
wody2 cm korzeń
imbiruPomarańcze i
cytryny porządnie wyczyściłam szczoteczką i sparzyłam wrzucając do garnka z gotującą się
wodą na 5 minut.Po ostudzeniu pokroiłam miąższ na cząstki, ze skórki wycięłam całą białą wewnętrzną część zwaną albedo. Pestek ani wewnętrznych błonek nie musiałam usuwać, bo ich praktycznie nie było. Kolorową skórkę pokroiłam na cienkie paseczki i dodałam do
owoców. Całość zagotowałam z
wodą, dodałam
cukier i gotowałam pod pokrywką niecałą godzinę. Następnego dnia dodałam drobno posiekany
imbir i gotowałam 2 godziny. Mocno gorącą
konfiturę przełożyłam do wyparzonych słoiczków, które zakręciłam i odstawiłam do góry dnem do ostygnięcia. Ponieważ są wysokocukrowe, słoików nie pasteryzowałam.A na koniec takie małe podliczenie - 6 słoiczków kosztowało mnie (bez kosztów robocizny i gazu) niecałe 10 zł, chyba się opłaca, co?