Wykonanie
Pamiętam, że jak byłam malutką dziewczynką i przyjeżdżała do nas moja babcia to w kwietniu chodziłyśmy zbierać kwiatki mlecza (mniszka lekarskiego) i robiłyśmy później z niego
syrop. Przepisu nie znam, bo było to tak strasznie dawno, że nie była bym w stanie go zapamiętać, ale korzystając z tej strony (poezja smaku) przygotowałam właśnie taki
syrop. Jest dobry na kaszel i przeziębienia. Działa przeciwwirusowo i przeciwzapalnie.Składniki:350 kwiatów mlecza1 kg
cukru2
cytryny1
pomarańczkawałek
imbiru1 l
wodyPrzygotowanie:Kwiatki układany na ściereczce na kilka godzin, następnie płuczemy pod bierzącą
wodą przekładany do garnka z grubym dnem zalewany 1l
wody i odstawiamy na kilka godzin.
Pomarańcz i
cytryny myjemy i kroimy na plastry dodajemy do kwiatków gotujemy 20 minut. Po tym czasie wwyłączany gaz i zostawiamy na 24 godziny, po upływie doby przekładamy wszystko na sitko wyłożone gazą wyciskamy do garnka i gotujemy z
cukrem i
imbirem do momentu aż
syrop będzie oblepiał łyżkę ok. 2-3 godzin.
Imbir wyrzucamy , a
syrop przelewamy do wyparzonych! butelek lub słoików. Wyszło mi 1,5 l
syropu. Można zostawić na zimę.