ßßß Cookit - przepis na Kulinaria Margo: konfitura pomaranczowa

Kulinaria Margo: konfitura pomaranczowa

nazwa

Wykonanie

Skladniki:
3kg pomaranczy
2 cytryny
3 szkl.cukru
3/4 szkl. wody
szczypta mielonego imbiru
Pomarancze i cytryny dokladnie umyc,osuszyc,obrac ze skorki,pozbyc sie pestek,skroic w kostke.
Skoke z pomaranczy zetrzec na tarce o grubych oczkach.
Zagotowac wode i cukier,gdy syrop zacznie wrzec,wrzucamy do niego cytrusy,dodac imbir.
Dusic na niewielkim ogniu.Regularnie mieszajac.
skorke z cytrusow zalac wrzatkiem i gotowac przez 2 min,odcedzic.
pomarancze po 1.5 godz zmiksowac blenderem dodac do nich skorke
i dusic dalej na malym ogniu az zgestnieje przez ok.1 godz.
odstawic na noc i powtorzyc na 2 dzien gotowanie przez ok 1 godz.
goraca konfiture przelac do sloiczkow szczelnie zakrecic,i odwrocic do gory dnem az ostygnie.
oznaczyc i odstawic w ciemne suche miejsce.
Źródło:http://kulinaria-margo.blogspot.com/2014/05/konfitura-pomaranczowa.html