Wykonanie
Skladniki:3kg
pomaranczy2
cytryny3 szkl.
cukru3/4 szkl.
wodyszczypta mielonego
imbiru



Pomarancze i
cytryny dokladnie umyc,osuszyc,obrac ze skorki,pozbyc sie pestek,skroic w kostke.Skoke z
pomaranczy zetrzec na tarce o grubych oczkach.Zagotowac
wode i
cukier,gdy
syrop zacznie wrzec,wrzucamy do niego
cytrusy,dodac
imbir.Dusic na niewielkim ogniu.Regularnie mieszajac.skorke z cytrusow zalac wrzatkiem i gotowac przez 2 min,odcedzic.
pomarancze po 1.5 godz zmiksowac blenderem dodac do nich skorkei dusic dalej na malym ogniu az zgestnieje przez ok.1 godz.odstawic na noc i powtorzyc na 2
dzien gotowanie przez ok 1 godz.goraca
konfiture przelac do sloiczkow szczelnie zakrecic,i odwrocic do
gory dnem az ostygnie.oznaczyc i odstawic w ciemne suche miejsce.
