Wykonanie
Skladniki:
3kg
pomaranczy2
cytryny3 szkl.
cukru3/4 szkl.
wodyszczypta mielonego
imbiru



Pomarancze i
cytryny dokladnie umyc,osuszyc,obrac ze skorki,pozbyc sie pestek,skroic w kostke.
Skoke z
pomaranczy zetrzec na tarce o grubych oczkach.
Zagotowac
wode i
cukier,gdy
syrop zacznie wrzec,wrzucamy do niego
cytrusy,dodac
imbir.
Dusic na niewielkim ogniu.Regularnie mieszajac.
skorke z cytrusow zalac wrzatkiem i gotowac przez 2 min,odcedzic.
pomarancze po 1.5 godz zmiksowac blenderem dodac do nich skorke
i dusic dalej na malym ogniu az zgestnieje przez ok.1 godz.
odstawic na noc i powtorzyc na 2
dzien gotowanie przez ok 1 godz.
goraca
konfiture przelac do sloiczkow szczelnie zakrecic,i odwrocic do
gory dnem az ostygnie.
oznaczyc i odstawic w ciemne suche miejsce.
