Wykonanie
Rice balls.

Hindusi kochają dania wegetariańskie, jest to wpisane w ich kulturę.Kulki
ryżowe z
cieciorką są wspaniałe ciepłe i zimne .Doskonale pasują do hinduskich potraw.

Składniki.100g
ryżu długoziarnistego1 łyżka
oleju słonecznikowego1 mała
cebulka1 ząbek
czosnku1
papryczka chilli, mała2
pomidory1 puszka
cieciorki1
żółtko3 łyżki
kolendry½ łyżeczki
paprykiSól,
pieprzWykonanie.
Ryż gotujemy 10min w szklance
wody, aż ją wchłonie i zmięknie. Mieszać.Na rozgrzanym
oleju smażymy posiekaną
cebulkę kilka minut, dodajemy
czosnek i
chilli i smażymy jeszcze 2 min.Dodajemy posiekane
pomidory i mieszamy.Osączoną
cieciorkę blendujemy na puree, dodajemy
cebulkę,
ryż,
żółtko,
kolendrę,
paprykę,
sól,
pieprz do smaki i wyrabiamy.Formujemy 12 kulek.Kulki pieczemy w temp.180st0p. 30min.W połowie pieczenia odwracamy. Kulki mają się lekko zrumienić.Podajemy gorące lub zimne. Dla mnie są smacznym dodatkiem do
mięsa.