Wykonanie

Składniki:

2 filety ze
świeżego dorsza1 mała
cukinia2
marchewki20 dag
pieczarek½
cebuli2 plastry
cytryny2 łyżki
śmietany kremowej2 szczypty
kolendry1 łyżka
natki pietruszkisól,
pieprz2 kawałki pergaminu1 łyżka
oleju
Wykonanie:
Filety dorsza posypać
solą i
pieprzem.
Cukinię i
marchewki pokroić a’la Julienne ,
pieczarki w plasterki ,
cebulkę posiekać i to wszystko podsmażyć na
oleju. Doprawić
solą i
pieprzem.Pergamin lekko spryskać
olejem, na środek wyłożyć warzywa ,na nich ułożyć
filet z dorsza ,posypać
kolendrą ,położyć plasterek
cytryny ,polać 1 łyżką
śmietanki i posypać
pietruszką i zamknąć „papilot” .Piec w nagrzanym piekarniku przez 10-15min. Czas uzależniam od grubości
ryby.Dania w „papilotach” można przygotować wcześniej ,trzymać w lodówce i piec wtedy ,kiedy przyjdzie
pora.Potrawy w papilotach zatrzymują aromaty i co ważne ,szczególnie dla pań, nie brudzą naczyń.Osobiście rzadko podaję na stół gotową potrawę w „papilotach” ,chyba ,że stanowi jakąś zaskakującą niespodziankę. Zazwyczaj rozwijam „papilot” i wykładam zawartość na talerz.