ßßß
Cookit - przepis na Desery truskawka i gruszka.
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Desery truskawka i gruszka.
Składniki
Truskawka
Woda
Cukier
Mąka ziemniaczana
Lody
Gruszka
Imbir
Marmolada
Pomarańcza
Whisky
Brandy
Cytryna
Masło
Cynamon
Śmietana
Jogurt
Wykonanie
Frużelina truskawkowa z
lodami
.
Składniki.500g
truskawek
1/2 szklanki
wody
3 łyżki
cukru
2 łyżeczki
mąki ziemniaczanej
lody
Wykonanie.W rondlu podgrzewamy
owoce
z
wodą
i
cukrem
.
Mąkę ziemniaczaną
mieszamy z łyżką
wody
i wlewamy do
truskawek
. Gotujemy, na małym ogniu, aż utworzy się klarowna
galaretka
. Frużelina powinna być półpłynna ,a
owoce
całe. W zależności od tego ,czy
owoce
są świeże albo mrożone ilość dodanej
wody
jest różna. Jeżeli lubimy można do gotowania dodać trochę
cynamonu
,
goździków
,
wanilii
i
alkoholu
.Frużelina jest gotowa do spożycia. Ja lubię ciepłą z
lodami
,ale smaczna też jest zimna.W ten sam sposób przygotowuje się frużelinę z innych
owoców
.Wykwintna
gruszka
w stylu francuskim.
Składniki.2
gruszki
2 cm korzenia
imbiru
200 ml
marmolady
z
pomarańczy
Sewilla lub innej wytrawnej75 ml
whisky
lub
brandy
½
cytryny
1
pomarańcza
2 łyżeczki
masła
Kawałek laski
cynamonu
125 ml słodkiej
śmietany
i
jogurtu
Wykonanie.Wycisnąć sok z
pomarańczy
i
cytryny
-osobno.Lekko podgrzana
marmoladę
wymieszać z
alkoholem
i utartym korzeniem
imbiru
.Z obranych
gruszek
wydrążyć gniazda nasienne ,skropić
sokiem z cytryny
.Do żaroodpornego naczynia wlać
sok pomarańczowy
,rozsypać
płatki
masła
i ułożyć
gruszki
.Napełnić je
marmoladą
pomarańczowo
-
imbirową
i obok położyć kawałki pokruszonego
cynamonu
.Zapiekać przez 15 min w temp.190stop.Podać z
bitą śmietaną
połączoną z gęstym
jogurtem
.
Źródło:
http://edicook.blogspot.com/2014/02/desery-truskawka-i-gruszka.html
Przepisy powiązane
Crêpes suzette
Marmolada pomarańczowa z ociupiną imbiru
Konfitura gruszkowo-pomarańczowa
Syrop z mniszka lekarskiego
Konfitura z czerwonych pomarańczy z cytryną i imbirem
Składniki powiązane (0)