Wykonanie
Pork chop with caramelized
bananas.
Składniki:4 kotlety
schabowe2 gałązki świeżego
tymianku2 ząbki
czosnku2 łyżki
oliwy z oliwek1 łyżeczka
soku z cytryny100g
ryżu kolorowego1 łyżka koryntek1 łyżka pinioli uprażonych1
banan1 łyżeczka
przyprawy Sumak1 łyżeczka
masła1 łyżka
miodusól,
pieprzWykonanie.Marynata - wymieszać dokładnie 2 łyżki
oliwy ,
sok z cytryny ,posiekany
czosnek,
sól,
pieprz i listki
tymianku.
Mięso rozbić dosyć cienko ,jeżeli
schabowe są duże to przeciąć na połowę i włożyć do marynaty.Teraz gotujemy
ryż. Dałem kolorowy ,bo zawiera część
ryżu dzikiego. Samego dzikiego nie chcą u mnie jeść, ale w mieszance, tak.Koryntki, malutkie
rodzynki, zalać wrzątkiem.Uprażyć piniole - nasiona pinii.Obrane
banany pokroić w grubsze plasterki ,po skosie. Posypać obficie
przyprawą sumak i karmelizować na patelni z roztopionym
masłem wymieszanym z
miodem, na dosyć silnym ogniu.Osączyć
rodzynki.Kotlety obsmażyć z obu stron na rozgrzanej patelni grillowej.Do ugotowanego
ryżu dodać
rodzynki oraz przecedzoną marynatę z patelni.
Ryż ułożyć na półmisku ,na nim kotleciki,
banany i posypać piniolami.Smacznego.