ßßß
2 gałązki świeżego tymianku2 ząbki czosnku2 łyżki oliwy z oliwek1 łyżeczka soku z cytryny100g ryżu kolorowego1 łyżka koryntek1 łyżka pinioli uprażonych1 banan1 łyżeczka przyprawy Sumak1 łyżeczka masła1 łyżka miodusól, pieprzWykonanie.Marynata - wymieszać dokładnie 2 łyżki oliwy ,sok z cytryny ,posiekany czosnek, sól, pieprz i listki tymianku.Mięso rozbić dosyć cienko ,jeżeli schabowe są duże to przeciąć na połowę i włożyć do marynaty.Teraz gotujemy ryż. Dałem kolorowy ,bo zawiera część ryżu dzikiego. Samego dzikiego nie chcą u mnie jeść, ale w mieszance, tak.Koryntki, malutkie rodzynki, zalać wrzątkiem.Uprażyć piniole - nasiona pinii.Obrane banany pokroić w grubsze plasterki ,po skosie. Posypać obficie przyprawą sumak i karmelizować na patelni z roztopionym masłem wymieszanym z miodem, na dosyć silnym ogniu.Osączyć rodzynki.Kotlety obsmażyć z obu stron na rozgrzanej patelni grillowej.Do ugotowanego ryżu dodać rodzynki oraz przecedzoną marynatę z patelni. Ryż ułożyć na półmisku ,na nim kotleciki, banany i posypać piniolami.Smacznego.