Wykonanie
Dzisiaj polecam kolejny sposób na
kaczkę i tak się składa,że znowu w parze z
miodem.
Miód jest fantastycznym dodatkiem do drobiu ale ja najczęściej używam go właśnie do
kaczki. Tzn. dzisiaj skąpane w miodzie są
gruszki, które są główna atrakcją tego dania. Podałam je z kluskami kładzionymi i surówką z
pora i
marchewki.
Składniki:4 kacze udka100 g
masła4 łyżki
miodusok z cytrynyoliwa3-4 dojrzałe
gruszkisól,
pieprztymianekszklanka
białego winaOczyszczone udka zamarynować w kilku łyżkach
oliwy,
soli i
pieprzu. Odstawić do lodówki na 2-3 godziny. W tym czasie obrać
gruszki, pokroić je na cząstki. Na patelni rozpuścić
masło, wrzucić
gruszki i przesmażyć chwilę. Następnie wlać
wino,
sok z cytryny i chwilę dusić. Kiedy wyparuje dodać
miód. Dusić kilka minut aby
gruszki były miękkie ale jędrne. Doprawić do smaku
solą,
pieprzem i
tymiankiem.Udka obsmażyć z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. Przełożyć je do nagrzanego do 180 piekarnika i piec ok. 30-40 min.Smacznego:)