ßßß Cookit - przepis na Udka kaczki z gruszkami karmelizowanymi w miodzie

Udka kaczki z gruszkami karmelizowanymi w miodzie

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj polecam kolejny sposób na kaczkę i tak się składa,że znowu w parze z miodem. Miód jest fantastycznym dodatkiem do drobiu ale ja najczęściej używam go właśnie do kaczki. Tzn. dzisiaj skąpane w miodzie są gruszki, które są główna atrakcją tego dania. Podałam je z kluskami kładzionymi i surówką z pora i marchewki.
Składniki:
4 kacze udka
100 g masła
4 łyżki miodu
sok z cytryny
oliwa
3-4 dojrzałe gruszki
sól, pieprz
tymianek
szklanka białego wina
Oczyszczone udka zamarynować w kilku łyżkach oliwy, soli i pieprzu. Odstawić do lodówki na 2-3 godziny. W tym czasie obrać gruszki, pokroić je na cząstki. Na patelni rozpuścić masło, wrzucić gruszki i przesmażyć chwilę. Następnie wlać wino, sok z cytryny i chwilę dusić. Kiedy wyparuje dodać miód. Dusić kilka minut aby gruszki były miękkie ale jędrne. Doprawić do smaku solą, pieprzem i tymiankiem.Udka obsmażyć z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. Przełożyć je do nagrzanego do 180 piekarnika i piec ok. 30-40 min.
Smacznego:)
Źródło:http://eksplozjasmaku.blox.pl/2014/03/Udka-kaczki-z-gruszkami-karmelizowanymi-w-miodzie.html