ßßß Cookit - przepis na Sandacz z porami i masłem tymiankowo czosnkowym

Sandacz z porami i masłem tymiankowo czosnkowym

nazwa

Wykonanie

Wczoraj około 12 tata złapał rybę, ja około 17 ją przyrządziłam a już o 18 nie było po niej śladu ;)
Wyszła pyszna, jestem tym bardziej dumna, bo nie licząc łososia to mój pierwszy przepis na rybę :)
Składniki:
jeden duży sandacz
pół pora
około 3 łyżek masła czosnkowo-tymiankowego
sól, pieprz, odrobina oliwy
masło:
100 g masła
2 ząbki czosnku
garść tymianku
sól, pieprz
Przygotowanie:
1) Wypatroszoną rybę solimy i pieprzymy
2) Przygotowujemy masło: dodajemy do masła składniki i widelcem wszystko łączymy(lepiej wyjąć masło z lodówki na jakiś czas przed przygotowaniem, będzie prościej)
3) Naczynie żaroodporne polewamy odrobiną oliwy
4) Kroimy pora w plasterki
5) Kładziemy rybę w naczyniu, do środka wkładamy masło, garść tymianku i większość pora
6) Wierzch również smarujemy masłem, obkładamy resztką pora, i posypujemy odrobiną tymianku
7) Pieczemy w piekarniku około 30 min w temp. 180/200*C
Po wyjęciu, przed podaniem kładziemy jeszcze odrobinę masełka, żeby się rozpuściło :)
Źródło:http://comida-pl.blogspot.com/2013/08/sandacz-z-porami-i-masem-tymiankowo.html