Wykonanie
Wczoraj około 12 tata złapał
rybę, ja około 17 ją przyrządziłam a już o 18 nie było po niej śladu ;)Wyszła pyszna, jestem tym bardziej dumna, bo nie licząc
łososia to mój pierwszy przepis na
rybę :)Składniki:jeden duży
sandaczpół
poraokoło 3 łyżek
masła czosnkowo-
tymiankowegosól,
pieprz, odrobina
oliwymasło:100 g
masła2 ząbki
czosnkugarść
tymiankusól,
pieprzPrzygotowanie:1) Wypatroszoną
rybę solimy i
pieprzymy2) Przygotowujemy
masło: dodajemy do
masła składniki i widelcem wszystko łączymy(lepiej wyjąć
masło z lodówki na jakiś czas przed przygotowaniem, będzie prościej)
3) Naczynie żaroodporne polewamy odrobiną
oliwy4) Kroimy
pora w plasterki
5) Kładziemy
rybę w naczyniu, do środka wkładamy
masło, garść
tymianku i większość
pora6) Wierzch również smarujemy
masłem, obkładamy resztką
pora, i posypujemy odrobiną
tymianku7) Pieczemy w piekarniku około 30 min w temp. 180/200*C
Po wyjęciu, przed podaniem kładziemy jeszcze odrobinę masełka, żeby się rozpuściło :)