Wykonanie
Tort makowy.
Mój ulubiony (po węgierskim) tort, który pojawia się u nas od 45 lat, czyli od momentu ,kiedy moja żona dostała w posagu "Kuchnię Polską". Zamieszczony tam przepis ciutek zmodyfikowałem do swoich potrzeb.Składniki na średni tort.8 jaj25 dag
cukru pudru25 dag
mak1
laska wanilii1
aromat cytrynowy3 łyżki
bułki tartej50g
rodzynekMasa kawowa3
jaja30 dag
cukru pudru50 dag
masła3 dag
kawy ziarnistej zmielonej50 ml
spirytusuMak sparzyć i i zmielić dwukrotnie, przez gęste sitko.
Rodzynki zalać wrzątkiem.
Żółtka utrzeć z
cukrem na pulchna masę.Na
żółtka wyłożyć pianę z
białek ,
mak ,
tartą bułkę, osączone
rodzynki, ziarenka
wanilii, aromat i delikatnie wymieszać. Wyłożyć do średniej tortownicy ,natłuszczonej i obsypanej
bułką tartą. Piec w temp.180 stop. 40-45 minut.
Biszkopt ,zimny, przekroić na 3 warstwy i przełożyć masą
kawową. Wierzch i boki również posmarować masą i posypać zmieloną
kawą , udekorować.Masa kawowa.
Jaja ubić z
cukrem na pulchną masę. Przestudzić.
Masło utrzeć i dodawać małymi porcjami ubite
żółtka ,a następnie również stopniowo mocny napar z
kawy i powoli
spirytus, ciągle ubijać.Zamiast naparu
kawowego można dodać drobno zmieloną
kawę ziarnistą.Można również zaparzyć 3 łyżeczki
kawy rozpuszczalnej 2-3 łyżkami
wody.