Wykonanie
Tort makowy.

Mój ulubiony (po węgierskim) tort, który pojawia się u nas od 45 lat, czyli od momentu ,kiedy moja żona dostała w posagu "Kuchnię Polską". Zamieszczony tam przepis ciutek zmodyfikowałem do swoich potrzeb.Składniki na średni tort.8 jaj25 dag
cukru pudru25 dag
mak1
laska wanilii
1
aromat cytrynowy3 łyżki
bułki tartej50g
rodzynekMasa kawowa3
jaja30 dag
cukru pudru50 dag
masła3 dag
kawy ziarnistej zmielonej50 ml
spirytusuMak sparzyć i i zmielić dwukrotnie, przez gęste sitko.
Rodzynki zalać wrzątkiem.
Żółtka utrzeć z
cukrem na pulchna masę.Na
żółtka wyłożyć pianę z
białek ,
mak ,
tartą bułkę, osączone
rodzynki, ziarenka
wanilii, aromat i delikatnie wymieszać. Wyłożyć do średniej tortownicy ,natłuszczonej i obsypanej
bułką tartą. Piec w temp.180 stop. 40-45 minut.
Biszkopt ,zimny, przekroić na 3 warstwy i przełożyć masą
kawową. Wierzch i boki również posmarować masą i posypać zmieloną
kawą , udekorować.Masa kawowa.
Jaja ubić z
cukrem na pulchną masę. Przestudzić.
Masło utrzeć i dodawać małymi porcjami ubite
żółtka ,a następnie również stopniowo mocny napar z
kawy i powoli
spirytus, ciągle ubijać.Zamiast naparu
kawowego można dodać drobno zmieloną
kawę ziarnistą.Można również zaparzyć 3 łyżeczki
kawy rozpuszczalnej 2-3 łyżkami
wody.