Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
migdały (obrane)150 gramów
migdały (nieobrane)150 gramów
jajka 10 sztuk
cukier 2 szklanekesensja waniliowa 1 łyżek deserowychesensja migdałowa 1 łyżek deserowych
kawa (zmielona)0,25 szklanek
cukier 200 gramów
woda 7 łyżek stołowych
żółtka 3 sztuk
masło 500 gramów
kawa rozpuszczalna 3 łyżek stołowych
spirytus 50 mililitrów
woda 150 mililitrów
cukier 130 gramów
kawa rozpuszczalna 4 łyżek stołowych
cukier puder 200 gramów
rum 5 łyżek stołowychWykonanie:Placki
tortowe:
migdały zmielić. oddzielone
żółtka utrzeć z 2 szklankami
cukru, dodać obie esencje oraz zmielona
kawę i
migdały. Utrzeć na puszystą masę.
Białka ubić na sztywna pianę i delikatnie połączyć z masą
żółtkową z
migdałami. Ciasto podzielić i przelać do 2 małych tortownic, wysmarowanych
masłem i posypanych
mąką. Piec ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.Masa: z 200g
cukru oraz 7 łyżek
wody ugotować
syrop. Mikserem ubić 3
żółtka, zaparzyć
syropem (wlewać go po woli cienka strużką, dodać miękkie
masło oraz 3 łyżki
kawy rozpuszczonej w łyżce wrzątku. Wszystko razem zmiksować na puszystą masę. Można dodać kieliszek
spirytusu.Polewa: 150 ml
wody zagotować z 130g
cukru oraz 4 łyżkami
kawy rozpuszczalnej. Gotować, aż masa zgęstnieje. Do plastikowej miski wsypać 200g
cukru pudru. Miksować na niskich obrotach, wlewając
syrop kawowy. Dodać
rum lub
koniak.Masą przełożyć placki ciasta i złożyć. Całość oblać ciepłą polewą. Można udekorować obranymi
migdałami.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: