ßßß Cookit - przepis na Migdałowy tort z masą kakową

Migdałowy tort z masą kakową

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 12
(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
migdały (obrane)150 gramów
migdały (nieobrane)150 gramów
jajka 10 sztuk
cukier 2 szklanek
esensja waniliowa 1 łyżek deserowych
esensja migdałowa 1 łyżek deserowych
kawa (zmielona)0,25 szklanek
cukier 200 gramów
woda 7 łyżek stołowych
żółtka 3 sztuk
masło 500 gramów
kawa rozpuszczalna 3 łyżek stołowych
spirytus 50 mililitrów
woda 150 mililitrów
cukier 130 gramów
kawa rozpuszczalna 4 łyżek stołowych
cukier puder 200 gramów
rum 5 łyżek stołowych
Wykonanie:
Placki tortowe: migdały zmielić. oddzielone żółtka utrzeć z 2 szklankami cukru, dodać obie esencje oraz zmielona kawę i migdały. Utrzeć na puszystą masę. Białka ubić na sztywna pianę i delikatnie połączyć z masą żółtkową z migdałami. Ciasto podzielić i przelać do 2 małych tortownic, wysmarowanych masłem i posypanych mąką. Piec ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Masa: z 200g cukru oraz 7 łyżek wody ugotować syrop. Mikserem ubić 3 żółtka, zaparzyć syropem (wlewać go po woli cienka strużką, dodać miękkie masło oraz 3 łyżki kawy rozpuszczonej w łyżce wrzątku. Wszystko razem zmiksować na puszystą masę. Można dodać kieliszek spirytusu.
Polewa: 150 ml wody zagotować z 130g cukru oraz 4 łyżkami kawy rozpuszczalnej. Gotować, aż masa zgęstnieje. Do plastikowej miski wsypać 200g cukru pudru. Miksować na niskich obrotach, wlewając syrop kawowy. Dodać rum lub koniak.
Masą przełożyć placki ciasta i złożyć. Całość oblać ciepłą polewą. Można udekorować obranymi migdałami.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/12919/Migdalowy-tort-z-masa-kakowa