ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegomigdały (obrane)150 gramówmigdały (nieobrane)150 gramówjajka 10 sztukcukier 2 szklanekesensja waniliowa 1 łyżek deserowychesensja migdałowa 1 łyżek deserowychkawa (zmielona)0,25 szklanekcukier 200 gramówwoda 7 łyżek stołowychżółtka 3 sztukmasło 500 gramówkawa rozpuszczalna 3 łyżek stołowychspirytus 50 mililitrówwoda 150 mililitrówcukier 130 gramówkawa rozpuszczalna 4 łyżek stołowychcukier puder 200 gramówrum 5 łyżek stołowychWykonanie:Placki tortowe: migdały zmielić. oddzielone żółtka utrzeć z 2 szklankami cukru, dodać obie esencje oraz zmielona kawę i migdały. Utrzeć na puszystą masę. Białka ubić na sztywna pianę i delikatnie połączyć z masą żółtkową z migdałami. Ciasto podzielić i przelać do 2 małych tortownic, wysmarowanych masłem i posypanych mąką. Piec ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.Masa: z 200g cukru oraz 7 łyżek wody ugotować syrop. Mikserem ubić 3 żółtka, zaparzyć syropem (wlewać go po woli cienka strużką, dodać miękkie masło oraz 3 łyżki kawy rozpuszczonej w łyżce wrzątku. Wszystko razem zmiksować na puszystą masę. Można dodać kieliszek spirytusu.Polewa: 150 ml wody zagotować z 130g cukru oraz 4 łyżkami kawy rozpuszczalnej. Gotować, aż masa zgęstnieje. Do plastikowej miski wsypać 200g cukru pudru. Miksować na niskich obrotach, wlewając syrop kawowy. Dodać rum lub koniak.Masą przełożyć placki ciasta i złożyć. Całość oblać ciepłą polewą. Można udekorować obranymi migdałami.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: