ßßß
200 gram mąki pszennej125 gram masła1 żółtko0,5 łyżki śmietany kwaśnej 18%lukier:1 białko100 gram cukru pudrumasa:100 gram masła1 jajo (ja nie dałam)50 gram cukru1 kopiasta łyżka kawy rozpuszczalnej + 1/3 łyżeczki wody (nie wrzątku)0,5 kieliszka spirytusudodatkowo:100 gram wiórków kokosowychMasło posiekać z mąką, dodać żółtko, śmietanę, zagnieść kruche ciasto, włożyć do lodówki na 60 minut.Następnie rozwałkować je cienko, na około 3 mm, wykrawać kółeczka wielkości "literatki". Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Białko ubić z cukrem, smarować nim co drugie ciasteczko z wierzchu (czyli połowa ciastek ma być z lukrem, a druga połowa bez).Ciasteczka piec około 15 minut w temperaturze 170 stopni, do zrumienienia bezy. Wyjąć z piekarnika i schłodzić.