Wykonanie
Bardzo smaczne, łatwe do zrobienia ciacha, ilość składników, jakie podaje Ewa zmniejszyłam o połowę, a i tak wyszły mi dwie blachy
ciasteczek, generalnie bardzo polecam :)
200 gram
mąki pszennej125 gram
masła1
żółtko0,5 łyżki
śmietany kwaśnej 18%
lukier:1
białko100 gram
cukru pudrumasa:100 gram
masła1
jajo (ja nie dałam)50 gram
cukru1 kopiasta łyżka
kawy rozpuszczalnej + 1/3 łyżeczki
wody (nie wrzątku)0,5 kieliszka
spirytusudodatkowo:100 gram
wiórków kokosowychMasło posiekać z
mąką, dodać
żółtko,
śmietanę, zagnieść kruche ciasto, włożyć do lodówki na 60 minut.Następnie rozwałkować je cienko, na około 3 mm, wykrawać kółeczka wielkości "literatki". Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Białko ubić z
cukrem, smarować nim co drugie
ciasteczko z wierzchu (czyli połowa
ciastek ma być z lukrem, a druga połowa bez).
Ciasteczka piec około 15 minut w temperaturze 170 stopni, do zrumienienia
bezy. Wyjąć z piekarnika i schłodzić.
Jajo (jeśli ktoś dodaje) ubić na parze na puszystą masę, ostudzić.
Masło utrzeć, dodać masę jajeczną, ucierać, dopóki się nie połączą.
Kawę rozpuszczamy w 1/3 łyżeczki
wody, dodajemy do masy, następnie dodajemy
spirytus, wszystko razem dobrze ucieramy.Każde
ciasteczko bez lukru smarujemy masą, przykrywamy
ciasteczkiem z lukrem, boki smarujemy kremem i obtaczamy w wiórkach
kokosowych, schładzamy w lodówce.Z podanych proporcji wyszły mi dwie blachy
ciasteczek, czyli jedna gotowych.