ßßß
Składniki:CIASTO KRUCHE85g mąki pszennej15g kakao (około 2 łyżek)50g masła30g cukru pudru1 żółtkoMASA SEROWA500g twarogu trzykrotnie zmielonego100g kwaśnej śmietany 12%100g cukru pudru2 jajka1 żółtko2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej40ml wodyKOKOSOWA PIANKA2 białka40 g cukru pudru40g wiórków kokosowychszczypta soli
Wykonanie:CIASTO KRUCHE- mąkę, kakao i cukier przesiać, dodać zimne masło, składniki posiekać razem, dodać żółtko (białko odłożyć na pianę), szybko wyrobić gładkie ciasto, schłodzić je 30 minut w lodówce- kawę zalać gorącą zagotowaną wodą, wymieszać i pozostawić do wystygnięcia- ciastem cienko wylepić spód i boki tortownicy (wyłożonej papierem do pieczenia), gęsto nakłuć widelcem i podpiec przez 15 minut w 180 stopniach- podpieczony spód wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięciaMASA SEROWA- składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej- moc piekarnika zmniejszyć do 160-170 stopni, na dolną półkę wstawić naczynie z gorącą wodą, która parując przyczyni się do równiejszego wyrośnięcia sernika i zapobiegnie jego pękaniu- twaróg zmiksować na gładką masę z cukrem i przesianą mąką ziemniaczaną- dodawać po jednym jajku, za każdym razem krótko miksując, dodać żółtko (białko odłożyć na pianę), również zmiksować- do zimnego naparu kawowego dodawać stopniowo śmietanę, cały czas mieszając aż uzyskamy gładką konsystencję- kawową masę śmietanową wlać do masy serowej, wymieszać lub krótko zmiksować do połączenia się składników
- masę serową przelać do ostygniętej formy z ciastem (będzie sięgać trochę ponad połowę wysokości brzegu z ciasta), wyrównać i wstawić do piekarnika, piec 50-60 minut w 160-170 stopniach, aż masa na środku się zetnie i będzie lekko sprężysta (podczas pieczenia nie otwierać piekarnika, zrobić to dopiero pod koniec przewidzianego czasu)KOKOSOWA PIANKA- z białek ze szczyptą soli ubić pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier- gdy piana będzie sztywna i lśniąca, wsypać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać- na sernik, który ma ścięty wierzch, wyłożyć pianę, rozsmarowując ją po serniku, łyżeczką porobić kółka, aby powierzchnia nie była równa- z piekarnika wyjąć naczynie z parującą wodą, sernik wstawić ponownie do piekarnika, piec około 20 minut do lekkiego zrumienienia się pianki- po upływie wskazanego czasu piekarnik wyłączyć, a sernik pozostawić w nim przy lekko uchylonych drzwiczkach, wyjąć go stamtąd po mniej więcej godzinie, kontynuować studzenie na blacie kuchennym- ostudzony sernik wyjąć z tortownicy, wstawić do lodówki i schłodzić, najlepiej przez całą noc
Sernik kawowy z kokosową pianką łączy w sobie gorzki, mocno kakaowy i bardzo cienki spód z ciasta kruchego, aromatyczną, kawową masę serową oraz słodką, mocno kokosową i delikatną w swej strukturze piankę. Masa serowa wykonana z trzykrotnie mielonego twarogu jest zwarta i wilgotna i ma kremową konsystencję.Sernik należy schłodzić pod przykryciem, gdyż brzeg z ciasta tuż po upieczeniu jest dość delikatny i kruchy. Można zrezygnować z wystającego brzegu, wykładając ciasto grubszą warstwą jedynie do połowy wysokości formy, czyli na wysokość masy serowej.