Wykonanie
Sernik
kawowy z
kokosową pianką to po serniku latte macchiato kolejna propozycja dla wielbicieli
kawowych smaków. Tym razem jest to sernik pieczony, w którym cienka warstwa
kakaowego ciasta kruchego skrywa bogate wnętrze -
kawową masę
serową oraz
kokosową piankę.Sernik bardzo ładnie prezentuje się po upieczeniu, wysoki brzeg ciasta, który lekko wystaje ponad pierzynkę z
wiórków kokosowych i piany z
białek, tworzy wokół środka sernika dekoracyjne obramowanie. Ważne jest, by po upieczeniu sernik schłodzić w lodówce pod przykryciem, dzięki temu ciasto kruche zmięknie i nie nastręczy problemów z krojeniem.Sernik
kawowy powstał na specjalną okazję, jaką są pierwsze urodziny bloga Smakołyki Bereniki . Wczoraj minął rok od postania pierwszego wpisu. Przy tej okazji chcę Wam serdecznie podziękować za odwiedziny i pozostawiane komentarze. Mam nadzieję, że przede mną wiele lat blogowania i moc inspirujących Was zdjęć i przepisów.Sernik można przygotować w tortownicy o średnicy 18cm.
Składniki:CIASTO KRUCHE85g
mąki pszennej15g
kakao (około 2 łyżek)50g
masła30g
cukru pudru1
żółtkoMASA SEROWA500g
twarogu trzykrotnie zmielonego100g kwaśnej
śmietany 12%100g
cukru pudru2
jajka1
żółtko2 czubate łyżki
mąki ziemniaczanej4 łyżeczki
kawy rozpuszczalnej40ml
wodyKOKOSOWA PIANKA2
białka40 g
cukru pudru40g
wiórków kokosowychszczypta
soliWykonanie:CIASTO KRUCHE-
mąkę,
kakao i
cukier przesiać, dodać zimne
masło, składniki posiekać razem, dodać
żółtko (
białko odłożyć na pianę), szybko wyrobić gładkie ciasto, schłodzić je 30 minut w lodówce-
kawę zalać gorącą zagotowaną
wodą, wymieszać i pozostawić do wystygnięcia-
ciastem cienko wylepić spód i boki tortownicy (wyłożonej papierem do pieczenia), gęsto nakłuć widelcem i podpiec przez 15 minut w 180 stopniach- podpieczony spód wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięciaMASA SEROWA- składniki na masę
serową powinny być w temperaturze pokojowej- moc piekarnika zmniejszyć do 160-170 stopni, na dolną półkę wstawić naczynie z gorącą
wodą, która parując przyczyni się do równiejszego wyrośnięcia sernika i zapobiegnie jego pękaniu-
twaróg zmiksować na gładką masę z
cukrem i przesianą
mąką ziemniaczaną- dodawać po jednym
jajku, za każdym razem krótko miksując, dodać
żółtko (
białko odłożyć na pianę), również zmiksować- do zimnego naparu
kawowego dodawać stopniowo
śmietanę, cały czas mieszając aż uzyskamy gładką konsystencję-
kawową masę
śmietanową wlać do masy serowej, wymieszać lub krótko zmiksować do połączenia się składników
- masę
serową przelać do ostygniętej formy z
ciastem (będzie sięgać trochę ponad połowę wysokości brzegu z ciasta), wyrównać i wstawić do piekarnika, piec 50-60 minut w 160-170 stopniach, aż masa na środku się zetnie i będzie lekko sprężysta (podczas pieczenia nie otwierać piekarnika, zrobić to dopiero pod koniec przewidzianego czasu)KOKOSOWA PIANKA- z
białek ze szczyptą
soli ubić pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo
cukier- gdy piana będzie sztywna i lśniąca, wsypać
wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać- na sernik, który ma ścięty wierzch, wyłożyć pianę, rozsmarowując ją po serniku, łyżeczką porobić kółka, aby powierzchnia nie była równa- z piekarnika wyjąć naczynie z parującą
wodą, sernik wstawić ponownie do piekarnika, piec około 20 minut do lekkiego zrumienienia się pianki- po upływie wskazanego czasu piekarnik wyłączyć, a sernik pozostawić w nim przy lekko uchylonych drzwiczkach, wyjąć go stamtąd po mniej więcej godzinie, kontynuować studzenie na blacie kuchennym- ostudzony sernik wyjąć z tortownicy, wstawić do lodówki i schłodzić, najlepiej przez całą noc
Sernik
kawowy z
kokosową pianką łączy w sobie gorzki, mocno
kakaowy i bardzo cienki spód z ciasta kruchego, aromatyczną,
kawową masę
serową oraz słodką, mocno
kokosową i delikatną w swej strukturze piankę. Masa serowa wykonana z trzykrotnie mielonego
twarogu jest zwarta i wilgotna i ma kremową konsystencję.Sernik należy schłodzić pod przykryciem, gdyż brzeg z ciasta tuż po upieczeniu jest dość delikatny i kruchy. Można zrezygnować z wystającego brzegu, wykładając ciasto grubszą warstwą jedynie do połowy wysokości formy, czyli na wysokość masy serowej.