Wykonanie
sernik-zebra na kruchym spodziePo Świętach, Nowym Roku i śniegu praktycznie nie ma już śladu. O świątecznych wypiekach nie wspomnę, bo te już dawno zjedzone i spalone (wierzmy w to! ;)).
Pora więc zabrać się za kolejne wypieki.Już w Święta pomyślałem sobie, że dawno nie piekłem sernika. Oczywiście, jak to często w tym czasie bywa, na świątecznym
stole pojawiły się nawet dwa serniki, jednak żaden nie był mojego autorstwa. Tak więc, aby już z początku roku nie porzucać
planów - upiekłem sernik, a dokładniej
limonkowy sernik-zebrę. Zaczerpnąłem troszkę ze Smakołyków Bereniki [ tutaj ], troszkę ze swojej głowy i tak oto powstał przepyszny, lekki, puszysty i orzeźwiający sernik.
Składniki na spód:130 g
maki pszennej50 g
cukru pudru60 g
masła1
żółtkoszczypta
soli2
limonki (skórka i sok) na masę
serową:1 kg
twarogu półtłustego lub tłustego (może być gotowego lub zmielonego trzykrotnie)250g
mascarpone200g
cukru2-3 łyżki
cukru waniliowego4
jajka + 1
białko (z ciasta kruchego)3 lekko czubate łyżki
kakao3,5 łyżki
mąki ziemniaczanejsok z jednej
limonkiSpód:
Limonki sparzyć i osuszyć. Zetrzeć skórkę i wycisnąć sok.
Mąkę przesiać, wymieszać z
cukrem pudrem i
solą, dodać pokrojone w kostkę
masło i posiekać nożem, dodać skórkę i
sok z limonki, wbić
jajko i zagnieść ciasto. Uformować w kulkę i schować na ok. 20 min. do lodówki (można też od razu wylepić spód tortownicy i schować całą). Po tym czasie wyjąć i wylepić wyłożony papierem do pieczeni spód tortownicy. Nakłuć widelcem i piec w 190⁰C. Wyjąć i wystudzić.
Masa serowa:
Ser biały zmiksować z
serkiem mascarpone,
mąką ziemniaczaną i
cukrem. Dodawać kolejno po jednym
jajku oraz
białko i miksować do połączenia się składników (cały czas na wolnych obrotach, niezbyt długo, aby
ser się nie napowietrzył). Masę podzielić na dwie części. Do jednej z nich dodać
kakao i zmiksować. Do drugiej wlać
sok z limonki i dodać
cukier waniliowy.Na środek upieczonego
spodu wyłożyć 2-3 łyżki masy limonkowej, na nią 2-3 łyżki masy
kakaowej (lub w innych proporcjach). Wykładać w ten sposób aż do wykończenia obu mas. Następnie delikatnie wstrząsnąć formą w celu wyrównania sernika.Sernik wstawić do nagrzanego do 150⁰C piekarnika. Obok lub pod
spodem ustawić blachę z wrzątkiem [najlepiej ustawić sernik na kratce tak, by pod
spodem była duża blacha]. Piec przez ok. 85 min. Przestudzić w uchylonym piekarniku. Wyjąć i wystudzić całkowicie, a następnie schłodzić przez kilka godzin (najlepiej na noc) w lodówce.