ßßß Cookit - przepis na sernik limonkowy

sernik limonkowy

nazwa

Wykonanie

sernik-zebra na kruchym spodzie
Po Świętach, Nowym Roku i śniegu praktycznie nie ma już śladu. O świątecznych wypiekach nie wspomnę, bo te już dawno zjedzone i spalone (wierzmy w to! ;)). Pora więc zabrać się za kolejne wypieki.
Już w Święta pomyślałem sobie, że dawno nie piekłem sernika. Oczywiście, jak to często w tym czasie bywa, na świątecznym stole pojawiły się nawet dwa serniki, jednak żaden nie był mojego autorstwa. Tak więc, aby już z początku roku nie porzucać planów - upiekłem sernik, a dokładniej limonkowy sernik-zebrę. Zaczerpnąłem troszkę ze Smakołyków Bereniki [ tutaj ], troszkę ze swojej głowy i tak oto powstał przepyszny, lekki, puszysty i orzeźwiający sernik.
Składniki na spód:
130 g maki pszennej
50 g cukru pudru
60 g masła
1 żółtko
szczypta soli
2 limonki (skórka i sok) na masę serową:
1 kg twarogu półtłustego lub tłustego (może być gotowego lub zmielonego trzykrotnie)
250g mascarpone
200g cukru
2-3 łyżki cukru waniliowego
4 jajka + 1 białko (z ciasta kruchego)
3 lekko czubate łyżki kakao
3,5 łyżki mąki ziemniaczanej
sok z jednej limonki
Spód:
Limonki sparzyć i osuszyć. Zetrzeć skórkę i wycisnąć sok.
Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem pudrem i solą, dodać pokrojone w kostkę masło i posiekać nożem, dodać skórkę i sok z limonki, wbić jajko i zagnieść ciasto. Uformować w kulkę i schować na ok. 20 min. do lodówki (można też od razu wylepić spód tortownicy i schować całą). Po tym czasie wyjąć i wylepić wyłożony papierem do pieczeni spód tortownicy. Nakłuć widelcem i piec w 190⁰C. Wyjąć i wystudzić.
Masa serowa:
Ser biały zmiksować z serkiem mascarpone, mąką ziemniaczaną i cukrem. Dodawać kolejno po jednym jajku oraz białko i miksować do połączenia się składników (cały czas na wolnych obrotach, niezbyt długo, aby ser się nie napowietrzył). Masę podzielić na dwie części. Do jednej z nich dodać kakao i zmiksować. Do drugiej wlać sok z limonki i dodać cukier waniliowy.
Na środek upieczonego spodu wyłożyć 2-3 łyżki masy limonkowej, na nią 2-3 łyżki masy kakaowej (lub w innych proporcjach). Wykładać w ten sposób aż do wykończenia obu mas. Następnie delikatnie wstrząsnąć formą w celu wyrównania sernika.
Sernik wstawić do nagrzanego do 150⁰C piekarnika. Obok lub pod spodem ustawić blachę z wrzątkiem [najlepiej ustawić sernik na kratce tak, by pod spodem była duża blacha]. Piec przez ok. 85 min. Przestudzić w uchylonym piekarniku. Wyjąć i wystudzić całkowicie, a następnie schłodzić przez kilka godzin (najlepiej na noc) w lodówce.
Źródło:http://naokonajezyk.blogspot.com/2016/01/sernik-limonkowy.html