Wykonanie
Błyskawiczne w przygotowaniu
faworki z dodatkiem kwaśnej
śmietany. Ciasto łatwiej się wyrabia niż klasyczne, do którego potrzeba trochę siły lub mocnego robota ;)
Faworki wychodzą jednak smaczne, a najlepiej smakują jeszcze ciepłe opruszone
cukrem pudrem :) W tym roku
faworkowe szaleństwo zaczęłam właśnie od tego przepisu znalezionego na blogu Słodkie fantazje . Polecam :)Składniki:2 szkl.
mąki pszennej1 łyżka miękkiego
masła3 duże
żółtka1
jajko7 łyżek kwaśnej
śmietany 12-18%1 duża łyżka
spirytusutłuszcz do smażenia
cukier puder do posypaniaWszystkie składniki bardzo dobrze zagnieść. Ciasto cieniutko rozwałkować i pokroić w prostokaty o szrokośi ok 2-3 cm i długości 8-10 cm. Na każdym prostokącie na środku zobić podłużne nacięcie o dł. ok 3 cm i przepleść przez otwór jeden z końców prostokąta.
Faworki smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obydwu stron. Odkładać do odsączenia na ręcznik papierowy, a następnie oprószyć
cukrem pudrem.Smacznego :)