ßßß Cookit - przepis na Pyszny i wilgotny tort czekoladowy "Królowa Saby" wg Julii Child

Pyszny i wilgotny tort czekoladowy "Królowa Saby" wg Julii Child

nazwa

Wykonanie

Ostatnio na blogu pojawiały się trochę rzadziej przepisy, trochę przez brak czasu, wyjazdy, trochę brak chęci, bo albo gorąco i nie chce się gotować, albo jest pięknie na dworze i trzeba było się nacieszyć latem, a trochę przez problemy techniczne...komputer już działa poprawnie, teraz czeka mnie jeszcze naprawa aparatu...ale mam nadzieję, że wszystko wkrótce wróci do normy, a póki co pojawią się jeszcze zaległe przepisy :) Dzisiaj przepis na proste, ale bardzo smaczne ciasto. Przepis zaczerpnęłam z książki Julii Child "Gotuj z Julią. Niezbędne przepisy i porady mistrzyni kuchni". Tort czekoladowo-migdałowy "Królowa Saby" - La reine de Saba jest zareklamowany w książce jako ulubiony tort Julii. Jest to łatwe w przygotowaniu ciasto, wilgotne, trochę jak browienie. Wierzch posypałam po prostu cukrem pudrem, choć możemy ciasto podać z lodami, bitą śmietaną, posmarować polewą, czy też ganache z czekolady deserowej. Dla mnie w tym najprostszym wydaniu jest samo w sobie świetne.
/tortownica o średnicy 20-22cm, szklanka = 250ml/
1/2 szklanki mąki pszennej, przesianej
1/3 szklanki zmielonych migdałów
110 g masła lub margaryny w temperaturze pokojowej
1/2 szklanki cukru
3 jajka (osobno żółtka i białka)
100 g czekolady deserowej
2 łyżki rumu lub 2 łyżki mocnej kawy (u mnie kawa zrobiona z 1,5 łyżki wody i 0,5 łyżki kawy rozpuszczalnej)
cukier puder do posypania lub polewa czekoladowa
Rozgrzewamy piekarnik do 175°C.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (na dno garnka wlewamy wodę, nakładamy na garnek miskę z czekoladą i czekamy aż czekolada rozpuści się pod wpływem gorącej pary). Zdejmujemy miskę z garnka i odkładamy na bok.
Oddzielamy białka i żółtka. Ubijamy białka na sztywną pianę.
W innej misce miksujemy masło z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy jedno po drugim żółtka nie przerywając miksowania. Następnie dodajemy rozpuszczoną czekoladę i mieszamy do połączenia. Do masy dodajemy zmielone migdały i miksujemy. Następnie dodajemy 1/4 piany z białek i miksujemy na wolnych obrotach. W kolejnym kroku dodajemy mąkę, jeszcze raz ją przesiewając i miksujemy aż uzyskamy jednolitą masę. Dodajemy pozostałe białka i mieszamy masę delikatnie łyżką do połączenia składników. Wykładamy masę do wyłożonej papierem tortownicy. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 25 minut (ciasto nie będzie dopieczone na środku do suchego patyczka). Odkładamy ciasto na 15 minut do przestygnięcia, następnie możemy je wyjąć z tortownicy, posypać cukrem pudrem.
Źródło:http://przykubkukawy.blox.pl/2015/10/Pyszny-i-wilgotny-tort-czekoladowy-Krolowa-Saby.html