ßßß
1/2 szklanki mąki pszennej, przesianej1/3 szklanki zmielonych migdałów110 g masła lub margaryny w temperaturze pokojowej1/2 szklanki cukru3 jajka (osobno żółtka i białka)100 g czekolady deserowej2 łyżki rumu lub 2 łyżki mocnej kawy (u mnie kawa zrobiona z 1,5 łyżki wody i 0,5 łyżki kawy rozpuszczalnej)cukier puder do posypania lub polewa czekoladowaRozgrzewamy piekarnik do 175°C.Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (na dno garnka wlewamy wodę, nakładamy na garnek miskę z czekoladą i czekamy aż czekolada rozpuści się pod wpływem gorącej pary). Zdejmujemy miskę z garnka i odkładamy na bok.Oddzielamy białka i żółtka. Ubijamy białka na sztywną pianę.
W innej misce miksujemy masło z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy jedno po drugim żółtka nie przerywając miksowania. Następnie dodajemy rozpuszczoną czekoladę i mieszamy do połączenia. Do masy dodajemy zmielone migdały i miksujemy. Następnie dodajemy 1/4 piany z białek i miksujemy na wolnych obrotach. W kolejnym kroku dodajemy mąkę, jeszcze raz ją przesiewając i miksujemy aż uzyskamy jednolitą masę. Dodajemy pozostałe białka i mieszamy masę delikatnie łyżką do połączenia składników. Wykładamy masę do wyłożonej papierem tortownicy. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 25 minut (ciasto nie będzie dopieczone na środku do suchego patyczka). Odkładamy ciasto na 15 minut do przestygnięcia, następnie możemy je wyjąć z tortownicy, posypać cukrem pudrem.