Wykonanie
Ostatnio na blogu pojawiały się trochę rzadziej przepisy, trochę przez brak czasu, wyjazdy, trochę brak chęci, bo albo gorąco i nie chce się gotować, albo jest pięknie na dworze i trzeba było się nacieszyć latem, a trochę przez problemy techniczne...komputer już działa poprawnie, teraz czeka mnie jeszcze naprawa aparatu...ale mam nadzieję, że wszystko wkrótce
wróci do normy, a
póki co pojawią się jeszcze zaległe przepisy :) Dzisiaj przepis na proste, ale bardzo smaczne ciasto. Przepis zaczerpnęłam z książki Julii
Child "Gotuj z Julią. Niezbędne przepisy i porady mistrzyni kuchni". Tort
czekoladowo-
migdałowy "Królowa Saby" - La reine de Saba jest zareklamowany w książce jako ulubiony tort Julii. Jest to łatwe w przygotowaniu ciasto, wilgotne, trochę jak browienie. Wierzch posypałam po prostu
cukrem pudrem, choć możemy ciasto podać z
lodami,
bitą śmietaną, posmarować polewą, czy też ganache z
czekolady deserowej. Dla mnie w tym najprostszym wydaniu jest samo w sobie świetne./tortownica o średnicy 20-22cm, szklanka = 250ml/
1/2 szklanki
mąki pszennej, przesianej1/3 szklanki zmielonych
migdałów110 g
masła lub
margaryny w temperaturze pokojowej1/2 szklanki
cukru3
jajka (osobno
żółtka i
białka)100 g
czekolady deserowej2 łyżki
rumu lub 2 łyżki mocnej
kawy (u mnie
kawa zrobiona z 1,5 łyżki
wody i 0,5 łyżki
kawy rozpuszczalnej)
cukier puder do posypania lub
polewa czekoladowaRozgrzewamy piekarnik do 175°C.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli
wodnej (na dno garnka wlewamy
wodę, nakładamy na garnek miskę z
czekoladą i czekamy aż
czekolada rozpuści się pod wpływem gorącej pary). Zdejmujemy miskę z garnka i odkładamy na bok.Oddzielamy
białka i
żółtka. Ubijamy
białka na sztywną pianę.
W innej misce miksujemy
masło z
cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy jedno po drugim
żółtka nie przerywając miksowania. Następnie dodajemy rozpuszczoną
czekoladę i mieszamy do połączenia. Do masy dodajemy zmielone
migdały i miksujemy. Następnie dodajemy 1/4 piany z
białek i miksujemy na wolnych obrotach. W kolejnym kroku dodajemy
mąkę, jeszcze raz ją przesiewając i miksujemy aż uzyskamy jednolitą masę. Dodajemy pozostałe
białka i mieszamy masę delikatnie łyżką do połączenia składników. Wykładamy masę do wyłożonej papierem tortownicy. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 25 minut (ciasto nie będzie dopieczone na środku do suchego patyczka). Odkładamy ciasto na 15 minut do przestygnięcia, następnie możemy je wyjąć z tortownicy, posypać
cukrem pudrem.