ßßß Cookit - przepis na Torcik makowy

Torcik makowy

nazwa

Wykonanie

Składniki
Biszkopt:
45 dag maku
8 jaj
1 szkl. cukru pudru
1 cukier waniliowy
4,5 łyżki kaszy manny
1,5 łyżki bułki tartej
1 , 5 łyżeczki proszku d/p
Masa:
3 jaja
3 szklanki cukru
1,5 kostki masła
3 łyżki kawy mielonej
3 łyżki kakao
1 kieliszek spirytusu
Sposób przygotowania
Mak sparzyć i zemleć. Żółtka utrzeć z cukrem na puch, dodać cukier waniliowy, mak, mannę, bułkę, proszek do pieczenia. Na końcu ubite białka. Piec 40 minut w temp. 180 stopni na blaszce 20x35 cm.
Kawę i kakao zalać niewielką ilością wrzątku, dobrze wymieszać i odstawić do wystudzenia. Całe jaja z cukrem ubić na puszta pianę, a następnie ubijać na parze aż będą gęste i dobrze ciepłe. Masło utrzeć, dodawać wystudzone jaja, na końcu sparzoną kawę, kakao i spirytus. Ciasto makowe przekroić na pół, przełożyć masa i udekorować polewą :)
Łączna liczba wyświetleń
Darmowy Hosting CBA.PL
Źródło:http://czarrnaodkuchni.cba.pl/torcik_makowy.htm