Wykonanie
SkładnikiBlaty
makowe1 i 1/2 szklanki
maku1 szklanka
cukru pudru7 jaj1 łyżka
miodu5 łyżek
bułki tartej50 g
orzechów włoskicholejek migdałowyMasa kawowa4
jaja1 i 1/2 szklanki
cukru2 łyżki
kawy rozpuszczalnej "nesca"400 g
masła2 łyżki
spirytusu (opcjonalnie)Oraz1/3 szklanki
amaretto + 1/3 szklanki
wodyok. 250 g bezików
orzechy do dekoracjiPrzygotowanieBlaty
makoweMak wsypać do garnka, zalać wrzątkiem, gotować przez 15 minut. Dokładnie odcedzić na sitku, ostudzić i zmielić dwukrotnie w maszynce (
mak można zmielić na sucho w termomiksie).
Żółtka utrzeć z
cukrem pudrem, następnie stopniowo dodawać
mak. Na koniec dodać
miód,
bułkę tartą, rozdrobnione
orzechy,
olejek migdałowy i wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać w masę
makową. Wyłożyć do tortownicy o średnicy 25 cm i piec przez ok. 40 minut w 180 stopniach C. Po ostudzeniu przekroić na 2 blaty.Masa kawowa
Jajka ubić na parze z dodatkiem
cukru. Pod koniec dodawać
kawę, i ubijać dalej aż
kawa się rozpuści. Gdy masa już się podgrzeje, zdjąć miskę z pary i dalej ubijać już bez podgrzewania.
Masło utrzeć na puszystą masę, stopniowo dodawać przestudzoną masę z ubitych
jajek cały czas ubijając. Na koniec dodawać małymi porcjami
spirytus.PrzełożenieDolny blat makowy nasączyć połową mieszanki
amaretto i
wody, wyłożyć 1/3 masy kawowej, ułożyć warstwę
bezów i przykryć 1/3 masy kawowej. Położyć drugi krążek makowy, nasączyć resztą mieszanki, posmarować wierzch oraz boki resztą kremu. Udekorować pozostałą
bezą i
orzechami. Wstawić do lodówki na minimum 1 i 1/2 godziny.