ßßß Cookit - przepis na Tort makowy

Tort makowy

nazwa

Wykonanie

Składniki
Blaty makowe
1 i 1/2 szklanki maku
1 szklanka cukru pudru
7 jaj
1 łyżka miodu
5 łyżek bułki tartej
50 g orzechów włoskich
olejek migdałowy
Masa kawowa
4 jaja
1 i 1/2 szklanki cukru
2 łyżki kawy rozpuszczalnej "nesca"
400 g masła
2 łyżki spirytusu (opcjonalnie)
Oraz
1/3 szklanki amaretto + 1/3 szklanki wody
ok. 250 g bezików
orzechy do dekoracji
Przygotowanie
Blaty makowe
Mak wsypać do garnka, zalać wrzątkiem, gotować przez 15 minut. Dokładnie odcedzić na sitku, ostudzić i zmielić dwukrotnie w maszynce (mak można zmielić na sucho w termomiksie).
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, następnie stopniowo dodawać mak. Na koniec dodać miód, bułkę tartą, rozdrobnione orzechy, olejek migdałowy i wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać w masę makową. Wyłożyć do tortownicy o średnicy 25 cm i piec przez ok. 40 minut w 180 stopniach C. Po ostudzeniu przekroić na 2 blaty.
Masa kawowa
Jajka ubić na parze z dodatkiem cukru. Pod koniec dodawać kawę, i ubijać dalej aż kawa się rozpuści. Gdy masa już się podgrzeje, zdjąć miskę z pary i dalej ubijać już bez podgrzewania. Masło utrzeć na puszystą masę, stopniowo dodawać przestudzoną masę z ubitych jajek cały czas ubijając. Na koniec dodawać małymi porcjami spirytus.
Przełożenie
Dolny blat makowy nasączyć połową mieszanki amaretto i wody, wyłożyć 1/3 masy kawowej, ułożyć warstwę bezów i przykryć 1/3 masy kawowej. Położyć drugi krążek makowy, nasączyć resztą mieszanki, posmarować wierzch oraz boki resztą kremu. Udekorować pozostałą bezą i orzechami. Wstawić do lodówki na minimum 1 i 1/2 godziny.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/przepis/tort-makowy