ßßß




Składniki :Ciasto:5 jajek120 g cukru pudru150 zmielonych orzechów włoskich Helio2 łyżeczki zmielonej kawy rozpuszczalnej1 płaska łyżka bułki tartej1 płaska łyżka kaszy mannyPoncz:120 ml kawy chapucinoKrem orzechowy Russel:50 dag masła4 jajkaniepełna szklanka cukru4 łyżek spirytusu2 łyżki kawy naturalnej100 g zmielonych orzechówcukier wanilinowyGalaretka kawowa:700 ml wrządku3 łyżki żelatyny3 łyżki kawy rozpuszczalnej2 łyżeczki cukrułyżeczka likieru kawowegoMasa mascarpone:500 ml kremówki250 g mascarpone6 pełne łyżki cukru pudru3 łyżeczki żelatyny30 ml wrzątkuWykonanie:Białka ubijamy z odrobiną soli na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy porcjami cukier. Kiedy będą dobrze ubite dodajemy po jednym żółtku i miksujemy do uzyskania puszystej masy. Do masy jajecznej dodajemy orzechy wymieszane z bułką tartą, kaszą manną oraz kawą i miksujemy krótko. Ciasto przelewamy do formy i wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i pieczemy 30 minut . Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawiamy do wystygnięcia. Przestudzone ciasto umieszczamy w blaszce, a następnie nasączamy przygotowanym pączem.Jajka sparzamy i wbijamy do miski, dodajemy cukier oraz cukier wanilinowy i ubijamy na parze. Gdy masa podgrzeje się do temp. 40 stopni zdejmujemy z pary i dalej ubijamy aż do ostudzenia i uzyskania puszystości oraz gęstości. Ucieramy masło na jasną, puszystę masę i dodajemy po łyżce masy jajecznej aż składniki połączą się w jednolitą masę. Dodajemy spirytus, orzechy i kawę i dokładnie mieszamy całość. asę orzechową rozsmarowujemy na cieście. Wstawiamy do lodówki do momentu aż masa dobrze zastygnie na około 4 godzin .Kawę zalewamy wrzątkiem, wsypujemy żelatynę i dokładnie mieszamy by się rozpuściła. Dodajemy cukier, likier i odkładamy do ostudzenia. Tężejącą galaretkę kawową wykładamy na zastygniętą masę. Wkładamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia.Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej wody. Mocno schłodzoną śmietankę i serek mascarpone ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i przestudzoną żelatynę. Odkładamy około 1/4 całej masy. Większą ilość kremu wykładamy na galaretkę. Resztę Masy przekładamy do rękawa cukierniczego i zdobimy wierzch ciasta. Ciasto wstawiamy na całą noc do lodówki. Przed podaniem wierzch delikatnie oprószamy kawą. Smacznego!Źródło inspiracji: Ala piecze i gotuje