Wykonanie
Jesteście miłośnikami kawy? Zapraszam dziś na pyszne ciasto
kawowe, które rozpływa się w ustach.
Orzechowy biszkopt pokryty
orzechową masą Russel i
galaretką kawową tworzy pyszny duet. Wszystkie składniki potrzebne do przygotowania ciasta znajdziecie w sklepie Helio, oraz Stovit.
Składniki :Ciasto:5
jajek120 g
cukru pudru150 zmielonych
orzechów włoskich Helio2 łyżeczki zmielonej
kawy rozpuszczalnej1 płaska łyżka
bułki tartej1 płaska łyżka
kaszy mannyPoncz:120 ml
kawy chapucinoKrem
orzechowy Russel:50 dag
masła4
jajkaniepełna szklanka
cukru4 łyżek
spirytusu2 łyżki
kawy naturalnej100 g zmielonych
orzechówcukier wanilinowyGalaretka kawowa:700 ml wrządku3 łyżki
żelatyny3 łyżki
kawy rozpuszczalnej2 łyżeczki
cukrułyżeczka
likieru kawowegoMasa
mascarpone:500 ml kremówki250 g
mascarpone6 pełne łyżki
cukru pudru3 łyżeczki
żelatyny30 ml wrzątkuWykonanie:
Białka ubijamy z odrobiną
soli na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy porcjami
cukier. Kiedy będą dobrze ubite dodajemy po jednym
żółtku i miksujemy do uzyskania puszystej masy. Do masy jajecznej dodajemy
orzechy wymieszane z
bułką tartą,
kaszą manną oraz
kawą i miksujemy krótko. Ciasto przelewamy do formy i wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i pieczemy 30 minut . Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawiamy do wystygnięcia. Przestudzone ciasto umieszczamy w blaszce, a następnie nasączamy przygotowanym pączem.
Jajka sparzamy i wbijamy do miski, dodajemy
cukier oraz
cukier wanilinowy i ubijamy na parze. Gdy masa podgrzeje się do temp. 40 stopni zdejmujemy z pary i dalej ubijamy aż do ostudzenia i uzyskania puszystości oraz gęstości. Ucieramy
masło na jasną, puszystę masę i dodajemy po łyżce masy jajecznej aż składniki połączą się w jednolitą masę. Dodajemy
spirytus,
orzechy i
kawę i dokładnie mieszamy całość. asę
orzechową rozsmarowujemy na cieście. Wstawiamy do lodówki do momentu aż masa dobrze zastygnie na około 4 godzin .
Kawę zalewamy wrzątkiem, wsypujemy
żelatynę i dokładnie mieszamy by się rozpuściła. Dodajemy
cukier,
likier i odkładamy do ostudzenia. Tężejącą
galaretkę kawową wykładamy na zastygniętą masę. Wkładamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej
wody. Mocno schłodzoną
śmietankę i
serek mascarpone ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy
cukier puder i przestudzoną
żelatynę. Odkładamy około 1/4 całej masy. Większą ilość kremu wykładamy na
galaretkę. Resztę Masy przekładamy do rękawa cukierniczego i zdobimy wierzch ciasta. Ciasto wstawiamy na całą noc do lodówki. Przed podaniem wierzch delikatnie oprószamy
kawą. Smacznego!Źródło inspiracji: Ala piecze i gotuje